Нови хипотези за смъртта на Tутанкамон?

Смъртта на младия 18-годишен фараон Тутанкамон, настъпила преди около 3300 години винаги е била обект на изследвания на египтолози от цял свят.  Все още се сори за това, каква е била причината  за смъртта на  младия фараон. Нови хип

2010-03-05 15:24:05
Нови хипотези за смъртта на Tутанкамон?
Смъртта на младия 18-годишен фараон Тутанкамон, настъпила преди около 3300 години винаги е била обект на изследвания на египтолози от цял свят.  Все още се сори за това, каква е била причината  за смъртта на  младия фараон.

Нови хипотези за това разглежда историкът Уилям Дейч, която смята, че фараонът е починал в катастрофа със самолет.  До този извод ученият достигнал като направил експеримент  със статуетка от музея в Кайро.  Някои от учените смятали, че статуетката е прототип на планер.Експонатът  напомня малък самолет и е бил открит в град Сакара в Египет.  Фигурката прилича на ястреб с разтворени крила и  датира от 4-3 в. пр. Хр.

На  опашката статуетката, открита в северната част на Сахара през 1898 г в гробницата Па-ди-Имен има надпис с йероглифи, който гласи: "Дар от Амон". Бог Амон в Египет се е асоциирал с дъжда.

През 1969 година професорът по анатомия Халил Месих бил заинтригувам от странната фигурка, която напомня съвременен самолет или планер. Експонатът, според професора,  притежава и различни аеродинамични характеристики.

Модел построен въз основа на древния планер бил изпробван от Уилям Дейч в аеродинамична тръба и той се справил успешно с изпитанията. Предполага се, че в онези времена може би са съществували, макар и примитивни, планери.

Тутанкамон е починал на 18-годишна възраст, а тялото му е било  балсамирано набързо и грубо. Останките на мумията, изследвани с рентгенови лъчи, показват части от кости в областта на мозъка, както и тъмно петно, което може да е било съсирек. А когато светила в неврологията видели тези снимки, потвърдили подозренията, но  те открили и признаци на изместване на мозъка, като при силен удар по черепа.    Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия