Кои са най-добрите книги за деца и тийнейджъри?

2012-08-11 21:30:00
Кои са най-добрите книги за деца и тийнейджъри?
Снимка: sxc.hu

Макар че в днешно време децата и тийнейджърите четат все по-малко книги и прекарват по-голямата част от времето си пред компютъра, съществуват и такива заглавия, които все пак успяват да задържат вниманието им. Отговор на въпроса, кои са най-добрите книги за младежите, даде Американското национално обществено радио, което само преди броени дни публикува своя Топ 10 на най-любимите заглавия на тийновете, съобщава “New York Daily News”.

 

 

Първото място в класацията едва ли би учудило някого. То е отредено на фентъзи поредицата на Дж. К. Роулинг „Хари Потър”, чиято последна част излезе преди цели пет години. Историята за магьосника Хари Потър успя да си спечели голяма популярност сред младежите благодарение и на факта, че бе филмирана.

 

Втората позиция в списъка на най-добрите книги за тийнейджъри се заема от „Игрите на глада” на американската писателка Сюзан Колинс. За кратко време романът, публикуван през септември 2008 г., се превърна в световен бестселър. Тази година сюжетът на книгата бе представен и на големия екран под режисурата на Гари Рос.

 

На трето място е в класацията е поставен неостаряващият роман „Да убиеш присмехулник” на писателката Харпър Ли. Световен бестселър, издаден през далечната 1960 г., който е сред класиките в американската литература.

 

Вижте как изглежда пълният Топ 10 на класацията на най-добрите книги за деца и тийнейджъри, изготвена от Американското национално обществено радио след допитване, проведено сред 75 000 младежи:

 

1. „Хари Потър” – Джоан Роулинг

2. „Игрите на глада” – Сюзан Колинс

3. „Да убиеш присмехулник” – Харпър Ли

4. „Вината в нашите звезди” – Джон Грийн

5. „Хобитът” – Джон Толкин

6. „Спасителят в ръжта” – Джеръм Селинджър

7. „Властелинът на пръстените” – Джон Толкин

8. „451 градуса по Фаренхайт” – Рей Бредбъри

9. „В търсене на Аляска” – Джон Грийн

10. „Крадецът на книги” – Маркъс Зюсак

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
mlf
преди 11 години

До AnJilTy Съгласна съм с теб за Х. Потър, но можем да поспорим за Игрите на глада. Аз съм чела и 3-те книги и наистона в тях има малко не много приятни части или фрази, но иначе и 3-те книги са интересно, забавно и непредсказуемо четиво. Всеки, който прочете и 3-те книги мисля, че много ще му харесат. Лично на мен ми станаха любимата поредица и 3-та книга ( Сойка Присмехулка ) ми е любимата.Друга хубава книга извън класацията е Последната песен :)

AnJiiTy
преди 11 години

До glam_girl: Сори ама говориш пълни глупости.По класическо от Дж. К. Доулинг да си чувала?!Хари Потър се чете не само от деца, тинейджъри и млади хора! Дори и възрастните я четат!Това, че теб не те вълнуват такъв тип книги, не означава, че другите не ги харесват и не са ги превърнали в класика!!!

AnJiiTy
преди 11 години

Потърчо ми е любимата книга, имам ги всичмките 7 части :) Много се чете... затова е на 1во място, не се и учудвам, всички на моята възраст, които биха си направили труда да четат, им е любима.Игрите на глада... една приятелка я четеше и като разправи една част от нея... Отвратителна.... :|А третата не съм я и чувала :|

glam_girl
преди 11 години

Според мен класацията е сравнително добра... Жалко само, че на първо място не някой наистина класически роман...

filmimilmi
преди 11 години

@Dyany10000, колко от тези романа си изчел, за да кажеш, че са безинтересни?

Dyany10000
преди 11 години

По безинтересни и мейнстрийм книги не можахте ли да измислите??

Виж още

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия