5 начина, чрез които да се справиш с обидите на работното място

2016-08-10 10:33:00
5 начина, чрез които да се справиш с обидите на работното място
Снимка: Pixabay

Намерил си си лятна работа която те обвързва пряко с шефа ти и колегите? Имаш отдавнашна работа, но назначават нов шеф, с когото имаш търкания? Някой колега-злосторник ти прави мръсно? Няма значение кой от всички варианти е твоят, но ако си в подобна ситуация, значи разбираш за какво говоря.

 

Ежедневните обиди донасят постоянен дискомфорт на работното ти място, а това от своя страна ти влияе на работоспособността. Изведнъж всичко, което правиш започва да не ти се получава, изнервен си и нямаш желание да ходиш на работа. Паралелно с това, много ти трябват пари и не можеш да си позволиш да напуснеш..

 

Ето ти 5 лесни начина, чрез които да се справиш с обидите и словесния тормоз на работното ти място, за да стане една идея по-поносимо:

 

 

1. Внимавай.

 

Научи се да разпознаваш агресивното поведение. Малките елементи на поведението са доста важни, а агресията може да бъде изразена по доста на брой начини. Може да се крие в най-малките жестове, може да е простата физиономия зад гърба ти, рязък жест с ръка, уж неволен инцидент, конфликт на интереси и какво ли още не. Ако някой не те харесва и се държи зле, ти трябва да се усетиш на време. Не допускай да се окажеш в небрано лозе, следи кой и защо се държи зле и говори зад гърба ти. По този начин ще успееш да седиш настрани от този човек, както и да избягваш конфликт с него.

 

2. Ти имаш право на мнение.

 

Каквото и да става, никога не забравяй, че ти имаш право на мнение и на гледна точка. Както злонамереният човек отсреща има своята версия на нещата, която е на всеослушанието на офиса ти, така и ти имаш право на глас. Ако някой говори лъжи за теб, не забравяй, че монетата има своите две страни – ако колегите ти не могат да преценят кой от вас е прав и кой лъже, те поне заслужават да чуят и другата страна на историята.

 

3. Запечатай момента.

 

И нямам предвид да снимаш, защото вероятно няма да е много удобно, нито сполучливо. Ако има как, опитай се да запишеш конфликта на някакъв диктофон или на телефона си. Ако нямаш такава възможност, огледай се за колеги, които може да са ви чули, запиши си поне на лист часа, в който се случва действието, максимално точните реплики, които си разменяте с недоброжелателния събеседник, както и имената на тези, които са ви чули, както и техните реакции. Това може да ти потрябва по-натам.

 

4. Намери съмишленици.

 

Ако има някое конкретно лице, което те тормози на работното място, ти може да не се единственият потърпевш. Огледай се хубаво, провери дали няма някой друг, който да търпи тормоз. Не забравяй, че след бурята животинките излизат и може този, който е потърпевш, също като теб, да дойде директно при теб, за да потърси утеха. Възползвай се, за да извоюваш вашето спокойствие.

 

5. Разшири кръгозора си.

 

Запомни, че този, който борави с нечестни средства за свое забавление и лична изгода, няма да се примири само с едно действие или дума. Тормозът има склонността да бъде рецидивен. Ако има повтаряемост на нещо, какъв по-добър шанс да си дадеш ясна причина и сметка защо ти никога не бива да изглеждаш по този начин и да бъдеш такъв човек? Изгради ценностната си система въз основа на онова, което припознаваш като неморално и неправилно – все пак опитът учи, било то добър, или лош.

Автор: Станита Пехливанова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия