Как да се научиш да четеш по-бързо, без да губиш смисъла

2016-08-06 19:45:00
Как да се научиш да четеш по-бързо, без да губиш смисъла
Снимка: Pixabay

Случвало ли ти се е да се налага да прочетеш голям обем текст за никакво време, а ти просто не успяваш, защото ти върви бавно и текстът е тежък? Ако да, значи знаеш колко е неприятно чувството..

 

Положителното е, че след като прочетеш това, ти ще си се научил да четеш доста по-бързо, и то само за някакви минутки.

 

Стъпките, които ти предлагам, гарантирано вършат работа, особено ако се подготвяш за някакъв изпит. Следователно, всички, които се оправдават, че не четат книги с думите „Нямам време и няма кога“, абсолютно могат да пропуснат тази статия. Истината е, че всеки има време за четене, но не всеки от нас го използва достатъчно пълноценно.

 

 

С тези няколко лесни стъпки ти ще се научиш да четеш поне два пъти по-бързо:

 

1. Спри да четеш на глас.

 

Повечето хора успяват да прочетат между 200 и 300 думи за минута време, което определено не е случайно. Същата е и бройката на думите, които изговаряш за минута време. Ако четеш, но не изричаш думите, всъщност ще четеш доста по-бързо. За времето, в което си изрекъл думата на глас, ти можеш да прочетеш няколко, но на ум. В това число броим да шептенето на думите – не го прави, забавя те.

 

2. Не препрочитай едно и също нещо.

 

Обикновено, когато четеш някъде навън има доста неща, които те разсейват. В следствие на това, ти лесно загубваш смисъла и връзката между понятията, а затова ти се налага да препрочиташ отново и отново думите, понякога дори цели изречения. Лесен трик, с който да решиш този проблем, е да ползваш бял лист или картонче, с което да си покриваш вече прочетеното – така си гарантираш, че ще държиш вниманието си докато четеш и няма да се разсейваш. Каквото и да става, недей да повтаряш прочетеното вече веднъж, това те кара да регресираш.

 

3. Не се фокусирай върху конкретни думи.

 

Малко е сложно за обяснение, но идеята е вместо силно да се фокусираш върху всяка дума, опитай да се фокусираш върху всяка трета – очите ти могат да запомнят сами липсващите думички, само с леко поглеждане. Разчитай на периферното си зрение, така вниманието ти ща върши едната част от работата, а инстинктивното периферно зрение – останалата смислова работа. Това те прави доста по-продуктивен.

 

Ако си скептичен относно тези 3 прости механики, имам нещо и за теб. Ученият Марк Хауърд прави тестване на методиката и тя наистина се получава. Можеш да прочетеш още по темата, както и да намериш как точно се прави тест за скоростно четене в интернет.

Автор: Станита Пехливанова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
ДОТА
преди 7 години

тествах го върху тази "статия" и нищо не схванах


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия