Нещата, които само интровертите биха могли да припознаят у себе си (част първа)

2016-08-06 14:29:00
Нещата, които само интровертите биха могли да припознаят у себе си (част първа)
Снимка: Pixabay

Сигурно не за първи път чуваш тези думи – интроверт, екстраверт, темперамент, такива работи. Ако са ти непознати – ето едно бързо припомняне:

 

Интровертите са хора, които предпочитат да се затварят в себе си, наслаждават се на самотата, харесват спокойствието и тишината. Те са спокойни личности, които не обичат шума и груповите забавления. Не харесват излишната показност и не им допадат светлините на прожекторите – с други думи, те не обичат да са в центъра на вниманието.

 

Екстравертите са горе-долу обратното – те харесват големите компании, шумните забавления, дискотеките. Обичат да се обличат провокативно и да показва всичко, което имат и умеят. Не се чувстват добре сами в тишината, не обичат да си седят у дома. Предпочитат да изразяват себе си на вниманието на всички останали и определено много им харесва да са звездите в компанията.

 

 

Темпераментът е сборът от онези качества, които определят теб като личност. Има 4 вида темперамент, като всеки човек се определя най-точно от поне един от тях. Те са флегматичен, холеричен, сангвиничен и меланхолик. Възможно е някой да се определи най-точно от 2 различни темперамента, но понеже те вървят по двойки, рядко се случва една личност да се определя от два противоположни темперамента.

 

Сега ти представям онези неща, в които само един истински интроверт би се видял:

 

• Любимите вещи на интровертите са удобните дрехи, топлата чаша чай, любимата книга, самотата, природата, mp3-player-a с парчетата, без които не могат, както и арт принадлежностите, с които да могат да уловят и запечатат момента.

 

• Те не обичат купони, а ако се случи да отидат все пак, прекарват целия купон в някой ъгъл, мечтаейки си да са у дома, на тихо и спокойно. Другият вариант е, докато всички се забавляват и танцуват, интровертът просто да си играе с домашния любимец на стопаните.

 

• Когато искат да направят важно обаждане или просто обаждане до момчето, което харесват, те се съсипват от нерви – отлагат възможно най-много и треперят от ужас, защото едновременно искат и не искат да позвънят.

 

• Те харесват средното положение – например приятно им е ако са сами, но в компанията на другите. Нещо като да бъдат част от компания, но без да се изисква прекалено много от тях. Без някой да навлиза в личното им пространство и без кръстосания разпит, който е неизбежен (защото така правят приятелите).

 

• Често се случва на интроверта да му се прииска да бъде социален – само че всеки път, когато удари „социалният“ час, той просто решава, че не си струва усилието. А още по-вероятно е след това да прекара целия ден сам, пред компютъра, в компанията на любимото си пухкаво одеало и топлата чаша чай.

 

• Не обичат някой да ги занимава – често дори си намират оправдание, само за да не говорят дълго по телефона, или за да не участват в колективни мероприятия.

 

• Ако екстравертите са социални и адаптивни хора, които са родени лидери, ако те са духовитите енергични актьори на сцената, то интровертите са по-скоро от онези, които седят зад завесите в театъра и правят всичко възможно представлението да мине добре. Ако, разбира се, схващаш какво се опитвам да кажа..

 

Следващата част очаквай скоро, отново тук. :)

Автор: Станита Пехливанова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия