Когато умираш от жега

2016-08-13 10:13:00
Когато умираш от жега
Снимка: Pixabay

Всички умираме от жега. Времето е отвратително и задушно, вземе че завали дъжд, но после водата се изправя и никой не може да диша. Ужасно е. Най-лошото е, когато започнем да се потим. Чувстваш се неловко, гнусно и лепкаво и така сякаш всички те гледат. Не бой се, не те. На тях им е също толкова топло.

 

Не излизай от вас.  Може да не ти се струва като добър съвет, но ако се замислиш колко неща ще си спестиш като просто останеш у дома, докато слънцето се скрие може и да размислиш. В това време не можеш да стоиш просто навън. Трябва да седнеш на сянка, в кафене, където да ти донесат ужасно студено пиене, а след това още едно и после още едно, защото ще искаш да останеш на това малко прохладно място, но без поръчки няма как да стане. Финансите са основен довод, заради който много хора не биха висяли по цял ден в кафенета. Ако пестиш за пътуване или образование, или басейн другия петък можеш да удариш с един куршум два заека. Хем няма да се разтопиш на жегата, хем ще спестиш някой и друг лев.

 

Къпи се със студена вода. Да предположим, че приемеш горното предложение и си останеш вкъщи. Да речем също така, че нямаш климатик, което много хора нямат, и все още завираш от жега. Вземи си душ. Проблемът на жегите е, че ни удря някакъв зверски мързел. Пребори го. Вземи си хладен към студен душ и си сипи чаша ледена вода. Ще се освежиш и ще си благодарна, че си си останал у дома, където можеш да направиш това.

 

Недей да ходиш по клубове. Ако имаш голяма непоносимост към жегите, най-лошото, което можеш да направиш е да излезеш да купонясваш в някой клуб. Клубът е място, пълно с потни хора, много цигарен дим и много задушен въздух. Когато е зима това не е проблем, защото на минусовите температури ти излизаш по потниче или рокля и се чувстваш страхотно. Става ти студено чак в началото на втората цигара, която пушиш на свеж въздух. Но лятото климата навън не ти предлага разхлаждане в промеждутъците на дивите ти танци. Ще бъдеш потна и лепкава, а и други потни и лепкави хора ще се лепват за теб постоянно. Споменах ли, че клубът обикновено е супер пълен?

 

Вземи си ветрило. Съгласна съм, че изглежда малко префърцунено, но ветрилото е единствения ти шанс да оцелееш в автобуса в обедните часове. Обикновено слагат мъничък надпис някъде, че няма климатик – нещо, което ти вече знаеш – и когато заседне в задръстване, колкото и кратко да трае изглежда като цяла вечност. Ако през тази вечност нямаш нещо, което да ти прави малко вятър ще излезеш сварена. А това няма да ти хареса.

 

 

Бебешка пудра. За дамите, които се потят малко повече. Няма нищо срамно в това, но трябва да призная, че е малко неудобно. Независимо колко ние е неловко от това, случва се. В най-големите жеги, в най-слънчевия ден, в най-задушното време водата струи от нас и нищо не можем да направим освен виновно да попиваме. Тук идва пудрата. Не действа на сто процента, но ако я нанесеш там, където имаш склонност да се потиш повечко ще бъдеш изненадана да научиш, че има резултат. Потенето е физиологичен процес, който не можеш да избегнеш, но можеш да послъгваш с него. Струва малко и има много от нея. Вземи си.

 

Когато събереш тези пари отиди на басейн. Подобно на изживяването в клуба – доста е топло и пълно с хора, но поне е на въздух – колко и задушен да е – и имаш количества вода около себе си, в които можеш да скочиш и да се разхладиш по всяко време. Грабвай приятелите си и скачайте. 

Автор: Моника Цветкова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия