Как да се надъхаш да си изчистиш стаята

2016-07-30 12:03:00
Как да се надъхаш да си изчистиш стаята
Снимка: Pixabay

Всеки един от вас, млади, буйни хора, е имал поне една лежерна съботна или неделна сутрин, когато мама или тати са влетяли в бърлогата, която наричаш стая и са те накарали веднага да почистиш кочината. Кочината всъщност представлява всичките ти дрехи, стари огризки от ябълки или пици и всякак листове и учебници – учебниците са за когато си симулирал учебна дейност – които са на топка в различни ъгли на стаята ти. Полузаспал и никак в настроение се надигаш като зомби от леглото, принуден да подредиш всичко.

 

Пусни си музика. Когато тичат, хората си пускат музика. Когато готвят, също. По една или друга причина, когато човек ще прави нещо, независимо дали иска, или не, си пуска някаква музика. Не знам дали има изследвания за това и както показват те, но очевидно помага. Да се надъхаш, да го направиш и да не мразиш всяка минута от дейността. Така че си включи компютъра, пусни си нещо, което те кефи и се захващай за работа.

 

 

Опитай се да допуснеш следната идея в главата си: Не е хубаво да живееш в стая, в която се размножават и развиват неизвестни видове. Ако си добър съсед и се научите да се погаждате, няма проблем да оставиш на хлебарките и другите гадни животинки, които несъмнено ще завъдиш, да живеят редом с теб. Ще се разминавате напът за банята, ще споделят едно легло и ще ти помагат в ученето с неотстъпчивото си присъствие. Ако все пак идеята не те привлича особено и предпочиташ да нямаш съквартиранти веднага разкарай остатъците от храна, където и да си ги забутал. Защото иначе ще трябва да делиш всичко, което притежаваш с новите обитатели.

 

Помисли колко неща ще си намериш след като си подредиш всичко. От три месеца не можеш да откриеш книгата, която искаш да прочетеш нито пък блузата, която еди кой си приятел ти е връчил след час по физическо. Ще се почувстваш като истински откривател, когато намериш всички онези неща, за чието съществуване тотално си забравил.

 

Ще можеш да си каниш приятели. Признай си, че в последно време никой не е стъпвал в дома ти, защото твърдиш, че има някакъв сериозен проблем с тръбите – примерно – заради който не е удобно да имаш гости. Всъщност, единствения проблем е, че стаята ти не мяза на нищо. Колкото и да си си близък с някой, когато чорапите ти стоят изправени сам-самички, защото са толкова мръсни, не можеш да поканиш и най-доверения си човек.

 

Помисли колко неща можеш да поискаш от родителите си след това. Родителите са склонни на компромиси, когато детето изпълни заръките им. Просто си представи възможностите, които се отварят пред теб, след като си направил това, което са ти казали. Ще се появиш като едно добро дете, което най-сетне е изпълнило задълженията си и вече не трябва да се притесняваш да помолиш за джобни или да спиш при съседчето. Ако ти откажат, поне няма да е защото стаята ти е мръсна от няколко седмици.

 

Ще се прибираш вкъщи с кеф. Винаги е по-яко да се прибереш в чиста стаята, да седнеш на стол, който не е пълен с дрехи и да си включиш лаптопа, от който не е нужно първо да разкараш три мъртви мухи и една сополива салфетка, за да го отвориш. Чистата стая има много предимства, когато опре до вътрешното ти усещане.

 

Знай, че да се научиш да си чистиш стаята ще те подготви за живота. Сега живееш самостоятелно в стаята си, но утре, когато завършиш и отидеш на общежитие ще трябва да делиш с други хора. А никой не иска да живее с прасета. Така че се учи от сега.

 

Отвъд това, че наистина преувеличавам малко, дръж си стаята чиста. Така ще сведеш семейните скандали поне до един проблем по-малко.

Автор: Моника Цветкова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия