Няколко съвета как да се справиш с разхвърляната си стая

2014-05-01 16:11:00
Няколко съвета как да се справиш с разхвърляната си стая
Снимка: freedigitalphotos.net

Малко са тийнейджърите, които могат да се похвалят с подредена стая и никакъв хаос. Разбира се, всеки човек е различен и има много педантични и подредени младежи. Но факт е, че повечето не са така и често търпят критики от родителите си, че стаите им не приличат на нищо и че е наистина неприятно да се гледа отстрани тази бъркотия.

 

Може би родителите прекаляват понякога, но не можем да отречем, че са прави – малко творчески хаос е дори приятен, но бъркотията и липсата на всякакъв ред, дразнят. Сега ще ти дадем няколко съвета как да имаш по-подредена и чиста стая, когато наистина нямаш мотивация да се занимаваш с подреждане и чистене.

 

 

Малко по малко всеки ден. Това е едно от най-трудните неща. Да се мотивираш да чистиш малко по малко и да не оставяш мръсно. Да си оставяш вещите на местата им и да не правиш още бъркотия. Помисли си колко е трудно да изчистиш всичко наведнъж и да подредиш. Това може да ти отнеме и ден. Но ако всеки ден се стараеш да не разбутваш вещите си, слагаш ги по местата им и ако изцапаш нещо, след това го чистиш, така ще бъде много по-лесно за теб.

 

Седмично почистване. Определи си точен ден и час, в който си зает с чистене. Така ще ти е по-лесно да свикнеш и да не отлагаш, само защото те е домързяло. Опитай да си създадеш навици. Ако времето за седмично почистване е неделя в 12 на обяд, опитай всяка неделя по това време да си вкъщи и да чистиш. Пусни прахосмукачка, забърши пода и прахта от мебелите, погледни гардероба и подреди дрехите там, преди всичко да е станало както преди.

 

Помощ. Ако делиш стаята си с брат или сестра, поговорете какво можете да направите, за да е по-подредено. Ако той или тя отказва да ти помага и не иска и да чуе, опитай да го/я убедиш, че има смисъл да пробвате. Друг вариант е да изчистиш цялата стая и известно време да поддържаш подредено. Така ще свикне и постепенно ще започне да ти помага.

 

Място за всяко нещо. За да започнеш да подреждаш и да поддържаш ред след това, трябва да определиш конкретно място на всяко нещо. Така никога няма да търсиш часове наред някоя вещ и после тя да изниква на най-странното място, на което може да бъде. Заложи на удобството, в по-близките шкафове слагай вещи, които се ползват ежедневно. Останалите ги слагай на по-горните рафтове или под леглото.

 

Дарявай. Със сигурност имаш куп стари играчки, с които се чудиш какво да направиш, но ти е жал да изхвърлиш. Вероятно и гардероба ти е пълен с дрехи, които са здрави, но са демоде, малки са ти или просто са ти омръзнали. Има чудесен начин да се освободиш от тях и това е като ги дариш. Има много домове за сираци, които с радост биха приели тези непотребни за теб вещи. По този начин ще зарадваш деца, които са в неравностойно положение и ще направиш едно добро дело.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия