Пет ОГРОМНИ плюса на това да работиш скучна работа

2016-07-18 16:02:00
Пет ОГРОМНИ плюса на това да работиш скучна работа
Снимка: Pixabay

Всички сме се сблъсквали с работа, която не изисква много от нас. Особено ако е на пълен работен някак така ти се получава, че до средата на деня си свършил с работните си ангажименти и сега трябва просто да висиш и да чакаш, докато стане пет часа. Или шест.

 

Но това да работиш скапана и безсмислена работа, в която не правиш почти нищо има страхотни привилегии.

 

Можеш да учиш. По голямата част от днешните студенти работят успоредно с ученето. Прави го и ти. Да, умираш от скука, докато отброяваш секундите и ако искаш да не се побъркаш прави това, за което после няма да имаш нито сили, нито време. Учи. Започни да си пишеш курсовата работа, изчети си нужните материали или просто погледни конспекта си. Всичко се брои за учебна дейност, а и времето минава много по-бързо, когато си зает. Въпреки че на всички ни се иска да мързелуваме, понякога това е далеч по-изморително.

 

Можеш да гледаш филми. Може и да не звучи особено продуктивно, но пък си е доста надъхващо. Ако работиш на компютър, само дето вече си си свършил работата на този компютър отвори един нов таб и си пусни филмче. Ще те разсее, ще те отпусне – особено ако си фрустриран и действително имаш нужда от успокояване на ума – и ще утрепе бая време. Гледай все пак шефът да не се появи от някъде. Независимо, че нямаш много работа в момента, няма да направиш добро впечатление ако започнеш да папаш пуканки и да се смееш пред екрана.

 

 

Можеш да потърсиш стажове. Ако си много надъхан по специалността, която си записал и ти е супер интересно да се занимаваш с нещо, свързано по нея и да се развиваш няма по-добър начин от това, да запишеш някой стаж. Да речем, че след като си се взирал цял ден в служебния компютър, където имаш да правиш хиляди безинтересни неща, последното, което искаш е да се залостиш пред домашния компютър и, останал без сили, да ровиш за онова, което наистина те интересува. Затова съчетай двете неща. Ако така и така нямаш много работа в момента, разгледай опциите, които интернет ти предлага за развитие в специалността. Ще спестиш време и – без да звуча типично по български – ще си спестиш и сметките по тока.

 

Междувременно можеш да си потърсиш нова работа. Малко е нагло да правиш това на сегашното си работно място и действително няма да полезно за теб ако някой забележи, но колкото и да ти харесва да си мързелуваш и да ти плащат, в някакъв момент ще започнеш да се побъркваш. Скуката ражда чудеса, до момента, в който не започне да те погубва и да прави зациклил млад мъж или млада жена, застинала на единственото си работно място, на което не прави нищо смислено. Ясно е, че на този етап те устройва да си висиш с повод и без повод, но като всеки млад ум, в някакъв момент ще започне да ти писва. Ще искаш авантюра, ще искаш да правиш нещо смислено. Тогава е добре вече да имаш готов вариант.

 

Имаш и перфектната възможност да четеш.  Това го отбелязва тук предимно за онези, които твърдят, че много обичат да четат, но нямат време. Ей го на – сега вече имаш. Когато така и така нямаш какво друго да правиш, написал си си всичките домашни, филм не ти се гледа, стаж вече имаш и новата работа ти е в кърпа вързана, само да мине единия месец предизвестие, извади книжлето. Ще научиш някоя друга дума, ще прочете някоя друга история, ще добиеш някоя и друга идея за света, живота и всичко останало.

 

Вземи максимума. Това, че не правиш нещото, което искаш да правиш, не значи, че не можеш да правиш други неща. Които ще ти бъдат полезни в бъдеще или които просто ще ти помогнат да преживееш деня. Внимавай все пак с показността. Не е хубаво шефовете да видят начините ти за релаксация, която нямаш работа.

Автор: Моника Цветкова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия