Няколко причини, поради които да си намерите лятна работа

2014-05-18 16:00:00
Няколко причини, поради които да си намерите лятна работа
Снимка: Dreamstime

Всеки тийнейджър иска да е по-самостоятелен и да не зависи от родителите си. Това е доста трудно, особено ако все още не сте пълнолетни, но не е чак невъзможно поне в някаква степен. Всеки човек иска да се усъвършенства и да се развива, да научи нови неща и да се забавлява. Лятната ваканция скоро идва и ще се отдадете на почивки, пътувания и спане до късно. Проблемът е, че човек лесно се изморява и от това и понякога му писва. Няколко месеца не правене на нищо могат да ви подействат демотивиращо и на есен да ви е трудно да се върнете към училищните задължения.

 

Трябва да отбележим, че според законодателството на Република България човек има право да работи ако е навършил 18 години или има навършени 16 и разрешение от родителите си. Сега ще ви дадем няколко съвета защо е добре да си намерите лятна работа.

 

Ще си изкарате добри пари. Със сигурност всеки млад човек иска да си има смартфон, кола или друга придобивка, но понякога родителите нямат средства за тези неща. Ако си изкарате парите сами, усещането ще е още по-сладко и ще цените повече любимите си вещи. Лятната работа може да ви докара добри пари, с които да сбъднете своя мечта, да си купите скъпа вещ, която винаги сте искали или да си направите екскурзия, да се запишете на курс по нещо.

 

 

Няколко месеца работа могат да ви направят по-отговорни. Случвало ли ви се е да не отивате на училище, защото ви мързи, защото имате контролно или просто не ви се ходи? Или да се успите и да закъснеете с час-два? Това са нормални неща, когато си млад, но трябва да знаете, че няма как да сте така цял живот. Ако сте на работа ще знаете, че трябва да ставате рано или да отидете в конкретен час, да си предвидите времето за път и че оправданието „изпуснах автобуса“ няма да важи.

 

Ще научите нови неща. Училището ни дава голяма подготовка, но тя не е достатъчна. В училище сме по-пасивни, защото там основно слушаме, пишем и възпроизвеждаме наученото. В работата не е точно така. Там ще трябва да усвоите нови знания за кратко време и да докажете, че можете да се справите. Дори никога до сега да не сте работили, това не е проблем, защото лесно можете да придобиете нужните навици.

 

Свиквате да ходите по интервюта за работа. Интеревютата са много важни, защото цял живот ще се занимавате с това. За да си намерите хубава работа, трябва да се представите добре на интервюто и да покажете, че наистина ще се справите. Отначало ще се притеснявате и ще ви е трудно, но с времето ще се отпуснете и ще имате опит с разговорите с бъдещите ви работодатели.

 

Повече ще цените парите. Със сигурност сте имали случаи, в които искате пари от родителите си, те ви отказват и вие се сърдите, защото искате да си купите нещо ново, дори да е глезотия. Когато човек работи започва да гледа на парите по друг начин и да си прави сметка по-добре. Това е полезно, защото ще разберете, че не е лесно да се ходи на работа. 

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Lilly23
преди 6 години

Не е вярно, че става само с връзки!За тези, които се чудят какво могат да правят:да раздават афишида работят в приют за бездомни животнисервитьорпомощник в магазинЕ, успех на интервюто!

Kitty Bloom
преди 9 години

за да си намериш работа преди 18 трябва да си супер големия връзкар, и да си сигурен в работодателите, понеже ще те преметнат при всеки удобен случай

BlackEyedPeas
преди 9 години

Да, то щото лесно се намира работа.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия