Няколко съвета как да се предпазиш от некоректни работодатели

2016-05-26 13:33:00
Няколко съвета как да се предпазиш от некоректни работодатели
Снимка: iStock

Да си намериш работа, която да ти харесва и да ти плащат добре не е никак лесно. Но не е и нещо невъзможно. Човек просто трябва да си отдели достатъчно свободно време, да се отнесе отговорно към това, да се организира добре и да не спира да търси, дори да не намира нищо подходящо дълго време.

 

След като човек е получил покана за интервю, той трябва да се запознае добре с фирмата и длъжността, за която кандидатства, за да бъде максимално подготвен и да направи добро впечатление. Също така при добро проучване човек се застрахова, че няма да попадне при измамници и няма да преживее манипулации, експлоатация и т.н.

 

Как да се предпазиш от некоректни работодатели?

 

Проучи добре фирмата – като за начало посети техния интернет сайт, ако имат такъв. Може да разглеждаш и Facebook страницата им. Там със сигурност ще намериш базова информация за фирмата, за тяхната история и политика, за концептуалната насоченост, работното време, броя офиси и т.н. Тези неща са важни, защото ще ти покажат дали ще се чувства добре на евентуалното си ново работно място. Може да получиш и допълнителна информация във форумите, така че порови хубаво. Ако видиш, че хората се оплакват от тази фирма, има некоректно отношение, вътрефирмени проблеми, системни работни злоупотреби, по-добре забрави за тях и не се бутай между шамарите.

 

 

Сподели за фирмата с най-близките си – може да кажеш на семейството и приятелите си за фирмата, която те кани на интервю. Напълно възможно е да са чували нещо за нея – добро или лошо. Виж какво е тяхното мнение за фирмата, ако имат такова, и си направи съответните изводи.

 

Научи повече за текучеството на персонала – може да разбереш за него с помощта на сайтовете – посредници за работа. Те се явяват междинно звено в пазара на труда между търсещите и предлагащите работа. В графата „ключови думи“ въведи името на фирмата и ще ти излязат дали и и какви обяви е имало до момента. Ако забележиш, че често са търсени служители, то това е ясен знак, че има голяма текучество на персонал, т.е има нещо нередно във фирмата. По-добре на ходи на това интервю и не си губи времето.

 

Задавай въпроси по време на интервюто – ако се достатъчно наблюдателен по време на интервюто и задаваш правилните въпроси, ще може да измъкнеш доста полезна информация. Ако си в голяма и реномирана фирма, най-вероятно интервюто ти ще бъде водено от HR специалист, но ако фирмата е по-малка е възможно да разговаряш директно с началника. Този личен контакт ще ти даде възможност да разбереш много за него – от поведението, темперамента, излъчването, възпитанието, отношението и т.н. Обърни внимание на езика на тялото.

 

Обсъдете размера и начина на заплащане, работното време и осигуровките – в днешно време повечето работодатели осигуряват служителите си на минимална заплата, а им плащат доста повече. Може би не ти пука на колко ще те осигуряват, но всъщност е от значение, особено за младите момичета, които живот и здраве ще получават майчинство и ще разчитат на тези пари. Друга доста често срещана практика е да се наема един човек, да започне да работи, да не му платят и да го освободят под някакъв измислен претекст. Също така е възможно нарочно да се забавят с оформянето на трудовия ти договор, който всъщност ти дава права.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия