Кои професии са подходящи за екстровертите и интровертите

2016-04-21 12:59:00
Кои професии са подходящи за екстровертите и интровертите
Снимка: iStock

Хората са толкова различни, че е невъзможно да намериш двама души, които си приличат на 100%. Някои се радват на новите запознанства, други предпочитат да си седят у дома пред телевизора, трети споделят свободното си време само с най-близките и т.н. И именно тези предпочитания оказват голямо влияние върху подходящата за всеки професия.

 

Доказано е, че мъжете и жените с различни характери са подходящи за различни професии. Като цяло хората може да се разделят на две групи – интроверти и екстроверти.

 

Ако ти си от хората, които се натоварват от честите срещи, разговорите и тълпите, то няма как да си успешен професионалист в сферата на PR-а или продажбите, например. Ще ти бъде изключително трудно, ефективността ти ще е ниска и няма да изпитваш никакво удоволствие от това, което вършиш.

 

Затова, преди да се насочиш към някакъв университет, обърни внимание на личностните си качества.

 

 

Екстровертите са хора, които обичат да контактуват. Те обичат тълпите, обичат да участват в най-различни разговори и събития. Може да се каже, че са хиперактивни, инициативни и жизнерадостни. В същото време обаче избухват лесно, трудно се концентрират и често взимат прибързани решения. За тях е подходящо да работят в сферата на комуникацията, маркетинга, PR-а, политиката, киното, театъра и обслужването на клиенти.

 

Интровертите са личности, които са вглъбени в себе си и често изглеждат надути на околните. Истината е, че те просто не обичат да общуват с непознати. Те обичат смислените и дълбоки разговори, тишината и усамотението. Интровертите са способни да работят съсредоточено и търпеливо, предани служители са и въпреки че обичат да работят сами или в малък екип, всъщност имат умението да се разбират с всички. За интровертите най-подходящите професии са счетоводители, преводачи, писатели, финансови анализатори, графични дизайнери и компютърни специалисти.

 

Кои от следните твърдения са верни за теб?

 

- Предпочиташ добра подготовка, а не импровизация на място;

- Можеш да правиш едно и също нещо часове наред;

- Еднообразието не те притеснява;

- Обожаваш да говориш по телефона по всяко време и с най-различни хора;

- Не харесваш леките и непринудени разговори;

- Изнервяш се и се притесняваш, когато говориш пред много хора;

- Предпочиташ да работиш в уютен офис;

- Предпочиташ работата ти да е свързана с движение;

- Умееш да бъдеш дружелюбен с непознати, без да влагаш никакви чувства;

- Когато се захванеш с нещо, задължително го довършваш;

 

Помисли хубаво над горните твърдения, защото когато отидеш на интервю за работа, те ще ти бъдат задавани под формата на най-различни въпроси. HR-ите използват най-различни похвати, за да разберат темперамента на човека, който седи пред тях и да преценят дали е подходящ за дадена позиция или не.

 

Тестовете и въпросите, свързани с характера на човек, са полезни както за бъдещите работодатели, така и за самите служители. Особено на онези, които все още не са съвсем наясно с какво искат да се занимават. На много хора им се случва да учат нещо по принуда, което е далеч от нещата, които им доставят удоволствие. Причините за това са най-различни – болни родителски амбиции, липса на друг избор или просто защото човек не знае какво иска.

 

Груба грешка е, човек да избира професията си, за да продължи линията на своето образование. Това ще доведе до липса на удоволствие, неудовлетвореност и ниска самооценка.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия