Какво е по-добре да учат учениците в училище вместо сегашните скучни предмети?

2016-04-04 14:48:00
Какво е по-добре да учат учениците в училище вместо сегашните скучни предмети?
Снимка: iStock

С всяка следваща година образованието става все по-зле и по-зле. Защо се получава така? Защото светът се променя, но базата на образованието, заложено от векове, си остава същата.

 

Какво учат днешните ученици?

 

Може да се каже, че основата на днешната рационална наука е разделена условно на две – хуманитарни и точни науки, роден и чужди езици, спорт и изкуства. Основата е предимно теоретична и по-скоро затормозява учениците, отколкото да ги улеснява. Причината е, че системата е такава, че поставя децата наравно, изисква от тях наравно, а ние хората сме толкова различни и имаме толкова различни знания, умения и компетенции. В последно време чуждите езици са все по-важни и поради тази причина езиковото обучение започва от съвсем ранно възраст. В същото време за родния ни език получава все по-малко часове в учебната програма. Изкуството и спортът все още се приемат като привилегии за надарени деца, но това не пречи на тези, които нямат дарба, да бъдат тормозени със солфеж, сложни акварелни техники и нормативи. Технологиите се изучават все по-активно, децата се справят с лекота с тях и може да се каже, че това е единствената област, която представлява интерес за учениците и ще им бъде полезна в живота.

 

И всичко това - наука, спорт, изкуства, технологии и езици е задължително за всички ученици. Оценяването също е задължително, защото трябва да има състезание, конкуренция, естествен подбор.

 

 

Децата могат да решават сложни химични уравнения или поне се изисква от тях да могат, но в същото време не знаят как да си открият банкова сметка, когато станат по-големи. Могат да пишат сложни есета и интерпретативни съчинения, но се справят трудно с конфликтните ситуации в живота. Учениците могат да пишат кодове и да разбиват пароли, но не могат да си приготвят закуска или да си закърпят чорапите.

 

И децата знаят, че учат излишни работи и поради тази причина повече от тях са настроени негативно към училището и изпитват отегчение по време на часовете.

 

Какво трябва да учат днешните ученици?

 

Как се работи в екип, как се общува с хората, как се понася критика и как се решават конфликти – именно заради работата в екип в училищата от време на време се правят общи проекти, курсови работи и т.н. Не учениците обаче им е изключително трудно да работят заедно, защото заради днешните технологии тяхното емоционално общуване е пострадало. На тях им е трудно да канализират цялата информация, идеалите, към които са поставени изкуствено. Младежите се затрудняват да изразяват своето мнение и да го отстояват, както и да разрешават конфликти.

 

Как да се справят с битовизма – факт е, че голяма част от тийнейджърите не могат да си приготвят елементарна закуска. Това е така, защото повечето родители правят всичко вместо децата си и не ги учат на елементарни неща като готвене, шиене, пране и т.н. Не са малко учениците, които не могат да шият, да забиват пирони, да оказват първа помощ и т.н. Преди години тези умения са били смятани за даденост, а в днешно време са по-скоро екзотични. Поради тази причина е добре в училище да се обръща повече внимание на битовите умения, които са изключително полезни в живота.

 

Полезни умения за бизнеса, банките и институциите – тези неща трябва да ги знаят всички, защото рано или късно трябват в този живот. Откриването на сметка в банка, започване на собствен старт-ъп, писане на проекти по програми на ЕС, писане на CV и мотивационно писмо и т.н. Овладяването на тези компетенции кара учениците да мечтаят, да бъдат смели и инициативни.

 

Изкуства и креативност – в училище се набляга на два вида изкуство – музика и изобразително изкуство. Изкуствата освобождават човека, без значение дали му се отдават или не. Поради тази причина те трябва да заемат достатъчно голяма част от часовете в училище, стига ученикът да има интерес към тях.

 

Екология, интернет и хранене – странно е, че тези три неща са заедно, нали? Това е така, защото това са едни от най-бързо развиващите се познания в днешно време. Светът се намира в екологична криза и хората трябва да се обединят, за да я разрешат. Учениците трябва да са наясно какво представлява рециклирането, как се пести енергия и какви са алтернативите, за да водят по-здравословен начин на живот. А това ще доведе до чиста околна среда, в която расте чиста храна и съответно хората имат по-крепко здраве. Колко от вас знаят какво е ГМО или пестицид? Веган хранене и какви рискове крие?

 

Спорт – мнението на обществото е, че да си спортист означава да се стремиш да бъдеш най-добрия, за да рисуваш, трябва да го правиш правилно и т.н. По този начин обаче се убива естествената любов на децата към тези области, които са им добре познати, благодарение на детските игри. Тялото има нужда от спорт и физическа активност и затова децата може просто да тичат и да се забавляват, да играят някаква игра, без да се разочароват, ако загубят и т.н. Няма нищо лошо и странно, ако едните ученици имат спортна злоба и хъс за победа, а други предпочитат по-спокойните занимания и им е все едно дали печелят или губят. Хора различни.

 

Интровертите имат нужда от своето пространство, докато екстровертите обичат да се изявяват пред публика. И училището трябва да дава възможност на всички ученици да се развиват в областите, където имат дарба и се чувстват добре.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия