Как да поздравяваш другите

2016-02-21 11:53:00
Как да поздравяваш другите
Снимка: freedigitalphotos.net

Ръкостискането е обичайният начин за поздрав в по-голямата част от света. Подаването на ръка е прост жест да разчупиш ледовете, да поставиш началото на една нова връзка или разговор. От начина, по който двама души се поздравяват, в повечето случаи може да се съди за тяхното положение в социалната йерархия и отношения. Разбира се прегръдката и целувката демонстрират много по-голяма равнопоставеност и близост от едно обикновено ръкостискане.

 

Поздравът не включва само жеста на поклон, ръкуване или целувка. Според психолозите ние подсъзнателно се поздравяваме, спазвайки строга последователност от няколко отделни в фази. Първата включва усмивката и първоначалния жест на повдигане на ръката в момента, когато обектът на поздрава влезе в нашето зрително поле. Във втората фаза се извършва инстинктивната подготовка – лека промяна на позата на тялото, бърз жест за оправяне на косата, приближаване до съответния човек и т.н. Чак след това идва ред на същинския поздрав. Ето и поздравяването в няколко стъпки.

 

 

Първа стъпка. Усмихни се. Когато по един или друг повод възнамеряваш да установиш контакт с някого, забрави за проблемите и тревогите си и задължително се усмихни. Това е най-човешкият и най-добрият начин да демонстрираш своя интерес, добронамереност и искреност.

 

Втора стъпка. Установи визуален контакт. Ако в момента на ръкуване с някого гледаш нагоре, надолу или встрани, човекът насреща съвсем основателно ще изтълкува поведението ти като отегчение, неуважение, незаинтересованост и пълна липса на възпитание. Това обаче не означава, че трябва да втренчиш поглед точно в очите на човека срещу вас, защото това е другата крайност, която може да се възприеме като нападателност. Идеалният вариант е визуалният контакт, който се осъществява в триъгълника, образуван от очите и устата.

 

Трета стъпка. Поздрави сърдечно. Изкажи поздрава с ясен и открит глас. Допълни с някоя искрена фраза, която да демонстрира удоволствието ти от запознанството или срещата с човека срещу теб. Избягвай както прекалената резервираност, така и пресилената и изкуствена любезност. Дръж се на положение и имай мярка във всичко. Не се преструвай, ако човека не ти е приятен, просто спазвай формалност.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия