Интуицията

2016-01-17 12:02:00
Интуицията
Снимка: freedigitalphotos.net

Интуицията е много важна и понякога оказва влияние в съдбоносните ти решения. Може да не ти се вярва, но благодарение на нея би могъл/а да вземеш много по-правилно решение, отколкото разумно преценявайки кое е правилно и кое не. Ето какво точно представлява интуицията и защо да се вслушваш в нея.

 

Какво е интуиция? Специфичното усещане, че знаеш нещо и знаеш кое е правилно. То не се дължи на някакви свръхспособности, а на стомаха ти. Всъщност именно там има над 100 милиона нервни окончания, които правят от него нещо като „втори мозък”.  95% от решенията, които взимаш ежедневно нямат нищо общо с традиционното мислене. В повечето случаи ти се влияеш от несъзнателни фактори като емоции и неща, над които нямаш контрол.

 

Когато преценяваш „за” или „против” някакво решение, определени центрове в мозъка ти се нагорещяват. Затова при по-трудните решения винаги е по-добре да слушаш интуицията си, или онова, което стомахът ти казва. Защото както вече казахме, онези, които решават сложни въпроси на базата на интуицията, са много по-щастливи от решенията си.

 

 

Премисли го. Повечето казват, че утрото е по-мъдро от вечерта и е добре първо да преспиш и тогава да решаваш. Всъщност има доза истина в това клише. При сложен въпрос е хубаво да оставиш да мине един ден от случката. На сутринта решението ще дойде по-лесно при теб, защото шокът вече ще е минал, ще си свикнал/а със ситуацията и ще можеш да решиш по-адекватно.

 

Когато интуицията не казва нищо. Хвърляй ези или тура. Звучи абсурдно да залагаш важно решение на нещо толкова елементарно, но според психолози хората вътрешно винаги знаят какво решение да вземат. Така че, независимо от резултата, който само ще потвърди решението ти, ти вече знаеш какво да правиш.

 

Вярвай в себе си. Повечето хора се чувстват несигурни и слушат прекалено много приятелите и семейството си. Не вярват достатъчно на инстинктите си, затова и се оказват сами. Винаги е хубаво да слушаш себе си и най-вече да вярваш. Така ще спечелиш много повече.

 

Женска интуиция. Без съмнение интуицията работа много по-вече при жените. Затова те почти винаги взимат по-доброто решение. Според изследване едва 55% от мъжете се осланят на вътрешното си усещане, докато жените са 71%. Просто слушай интуицията си – тя крещи, а тя само трябва да я чуеш.  

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия