Жестовете, които пречат на жените на работното място

2016-01-13 11:59:00
Жестовете, които пречат на жените на работното място
Снимка: iStock

Според специалистите невербалната комуникация е в пъти по-силна от това, което говорим. За да общуваш с хората успешно трябва да съчетаваш правилно изразите, интонацията и жестовете, които използваш.

 

Това важи най-вече за кариерата, където обикновено се развиват не хората, които имат добри идеи, а тези, които са овладели до съвършенство печелившото общуване. Разбира се, няма по-добър служител от този, които съчетава и двете неща.

 

В днешно време уж няма разделение между половете, но често жените изпадат несъзнателно в подчинена позиция спрямо колегите си от мъжки пол, понеже използват жестове, които не излъчват авторитет, а показват желанието им да изслушват и съпреживяват казаното.

 

Виж кои са жестовете, които трябва да избягваш в работна среда:

 

Имаш нервни тикове – някои жени просто не могат да водят разговори, без да навиват кичур коса около пръста си, да наместват постоянно обеците си, да си чоплят ноктите и т.н. Постарай се по време на важен разговор да държиш ръцете си на масата и ги използвай само когато искаш да подсилиш това, което си казала. Избягвай непрестанното жестикулиране.

 

 

Накланяш главата си често встрани – този жест може и да не бъде лош, ако си в ситуация, в която слушаш събеседника си и искаш той да доразвие мисълта си. Ако обаче искаш да те вземат сериозно и да защитиш позицията си, дръж главата си гордо изправена и забрави излишното кокетничене.

 

Прекаляваш с жестикулирането – няма нищо лошо да използваш ръцете си, докато говориш, стига да не прекаляваш с тях. Досадно е обаче, когато подчертаваш абсолютно всяка твоя дума с жест.

 

Свиваш се – повечето дами имат навика да се опитват да заемат възможно най-малко – кръстосват краката си, прибират ги под стола, бюрото винаги е добре подредено и т.н. Това обаче не е добра идея на работното място. Когато имаш важен разговор, не се свивай, седни с достойнство (което, разбира се, не означава да си разкрачиш краката, за да заемаш повече място).

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия