Как да се научиш да казваш „не”

2015-11-08 15:18:00
Как да се научиш да казваш „не”
Снимка: freedigitalphotos.net

Мнозина не могат да отказват. Дали ще бъде на нахален съученик, който за пореден път иска да препише на теста, или за услуга от приятел, ти все не можеш категорично да кажеш „не”? Някои психолози твърдят, че неумението да отказваш е, защото децата се възпитават от малки да слушат родителите си и да не им се опълчват. Когато вече си пораснал/а обаче трябва да преценяваш кое е добре за теб и да знаеш кога да не се съгласяваш. Ние ще те информираме защо трябва да казваш „не”, както и как да се научиш да отказваш.

 

Защо е необходимо да казваш „не”? За да изградиш себеуважението си. Когато отказваш на някого нещо, показваш най-вече на себе си, че се съобразяваш със своите убеждения и желания, цениш времето и приоритетите си. Така ще покажеш на другите, че не си човек, с който могат да си играят. По този начин ще си изградиш респект. Внимавай само да не прекрачиш границата. Трябва да отказваш учтиво, без да нараняваш другия. Доверието към теб ще се засили, когато събеседникът ти знае, че си откровен/а и не се притесняваш да казваш "не", съответно и да изразяваш свободно мнението си е самозащита, но е и сблъсък с много предразсъдъци, вкоренени от ранна възраст у теб. Вместо да си последен/а в списъка с приоритетите си, като се съгласяваш на всичко, ти казваш „не“ и си спестяваш бъдещо разочарование, унижение, изтощение и гняв, който би могъл да те сполети, ако все играеш по „свирката“ на другите.

 

 

Как да го правиш? Просто кажи думата „не". Не е необходимо да се обясняваш, ако не държиш да изясниш защо отказваш на човека, който те е помолил за нещо. Ако той настоява за обяснение, отговори, че просто не желаеш да го правиш. Много хора не умеят да отказват и защото ги е страх, че правейки го ще загубят даден човек. Това всъщност е изпитание за неговата искреност. Така ще разбереш дали той наистина те цени, защото ако те, няма да се откаже от теб заради отказа ти.

 

Ако вече си се съгласил/а на дадено нещо, но после съжаляваш, свържи се с човека и му кажи, че наистина не искаш да го правиш.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия