Какво трябва да знаеш за паметта

2015-11-02 18:32:00
Какво трябва да знаеш за паметта
Снимка: freedigitalphotos.net

Знаеш ли, че паметта след края на 20-те години започва да отслабва на всяко десетилетие с около 2 процента? Но не се плаши, съществуват много стратегии, с които да я поддържаш във форма. Ето какво още не знаеш за паметта и няколко съвета как да я съхраняваш.

 

Паметта не е вечна. Някои хора се кълнат, че всеки детайл от дадена случка е запечатан в ума им ясно и точно. Специалистите обаче не подкрепят подобни твърдения и обясняват, че спомените ти са по-скоро като разказ, който постоянно редактираш през годините.

 

Ако имаш бели петна в паметта, не се стряскай. Тези малки пропуски в паметта не са свързани с понижаване на когнитивните ти възможности. Кои обаче са знаците за тревога? Ако ти или някой твой близък забележи, че изпитваш прогресиращи затруднения да се справяш с ежедневни активности като например приготвянето на любимия ти десерт или проверката на банковата ти сметка онлайн. В този случай е препоръчително да се консултирате с невролог.

 

Мозъкът има нужда от дрямка. По принцип мозъкът може да бъде активен максимум два часа. Затова са измислени почивките и междучасията на работното място и в училище. Също така най-вероятно си забелязал/а, че паметта ти е много по-услужлива след кратък следобеден сън, отколкото ако си си почивал/а, гледайки филм или ръчкайки във Фейсбук.

 

 

Необходимо е и движение. По-интензивният обмен на кръв в мозъка води до по-активна мозъчна дейност. Така че прави кардио (плуване, бягане,аеробика), то е в плюс за паметта ти. Благодарение на спорта повече кислород стига до мозъчните клетки. От това зависят мозъчните функции: памет, концентрация, възприемане на нова информация и др.

 

Стресът вреди на паметта. Емоционалният дисбаланс и изчерпването на калиев фосфат в организма водят до умора, влошаване на паметта, спад на вниманието, потиснатост, главоболие, безсъние и др. Така че се опитай да не се ядосваш за незначителни неща и щади здравето си.

 

Жените помнят повече. Една от причините за това твърдение е поради женските хормони – естрогените. Те намаляват риска от сърдечносъдови проблеми, които пък от своя страна могат да повлияят негативно и върху мозъка. Съществува и твърдение, че мъжете просто са по-разсеяни от жените.    

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия