IQ тестовете не са добър измерител на интелигентността

2012-12-24 22:00:00
IQ тестовете не са добър измерител на интелигентността
Снимка: sxc.hu

Въпреки че от години насам стандартните IQ тестове се използват за измерване на интелигентността на хората, британски учени доказаха, че те далеч не са достатъчни, за да се оценят възможностите на толкова сложен обект като човешкия мозък, пише в. “Telegraph”.

 

 

Оказва се, че интелигентността на един човек може да се измери чрез съвместяването на резултатите от най-малко три различни теста – за краткосрочна памет, способност за разсъждение и вербални умения. Само по този начин може да се получи достатъчно точна оценка на интелектуалното ниво.

 

„Всички ние веднага можем да се сетим за свой познат или приятел, който не е особено добър в разсъжденията, но пък за сметка на това има силна памет, или пък за такъв, който има невероятни вербални умения, но е слаб в разсъждаването. Най-накрая ние доказахме, че един-единствен IQ тест не е достатъчен за измерване на различните прояви на интелигентност”, коментират авторите на изследването.

 

Учените вече работят върху създаването на по-всеобхватни тестове, които по-точно да оценяват интелекта на хората, акцентирайки не само върху една, а върху всички способности на човешкия мозък.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
FuckedUp
преди 11 години

boo-hoo


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия