Как да намериш мечтаната професия

2015-10-20 12:41:00
Как да намериш мечтаната професия
Снимка: iStock

Повечето млади хора учат едно, работят нещо друго, а и им се занимава с нещо съвсем различно. И това ги кара да се чувстват изгубени и непълноценни. Малко са обаче тези, които са готови да рискуват всичко, за да тръгнат да преследват целите си и да сбъдват мечтите си, без да са сигурни, че ще успеят. По-добре обаче да търсиш своето място, където ще се чувстваш максимално добре, отколкото да се примириш със ситуацията и цял живот да работиш нещо, което не ти доставя удоволствие. Направиш ли второто, рискуваш животът ти да бъде – училище – университет – работа – пенсия – край. И малко интересни емоции по пътя. А ти не искаш това, нали?

 

 

Има много млади хора, които тръгват да търсят щастието си в чужбина. Пътуват месеци наред, участват в най-различни доброволчески проекти и случайно намират своята мечтана професия. И в такъв момент започва чуденето – заслужава ли си човек да започне от нулата? Трябва ли да се върнеш в родината и да се опиташ да се реализираш там или е по-добре да работиш в чужбина? В състояние ли са ниските приходи да те откажат от професията, която ти доставя удоволствие? Хората, които са открили своята професия, ще ти кажат, че веднъж откриеш ли правилната посока, трябва да я следваш неизменно. Защото доста хора се провалят, понеже се отказват прекалено рано и не са постоянни в действията си.

 

Нужни са ти няколко години, за да навлезеш в професията, която си си избрал, без значение дали става въпрос за ветеринарен лекар или имаш намерение да откриеш собствено заведение.

 

Истината е, че да откриеш мечтаната професия не означава, че си открил и мечтаната работа. И ако това се случи и при теб, просто трябва да създадеш приятно за теб място и да работиш за себе си. Да, рискът е голям, но определено си заслужава. Все пак искаш да ходиш с кеф на работа и това, което правиш да ти създава удоволствие, нали?

 

Ако вече си открил с какво искаш да се занимаваш и знаеш крайната си цел, в никакъв случай не я захвърляй. Ако пък нямаш идея какво те влече и какво искаш да работиш, не спирай да търсиш, да се луташ и да опитваш нови предизвикателства. Рано или късно пъзелът за теб ще не нареди и ще бъдеш истински щастлив и доволен от живота.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия