Как да се настроиш за училище

2015-09-21 16:10:00
Как да се настроиш за училище
Снимка: freedigitalphotos.net

Ваканцията свърши и учебната година вече започна. Може би не си усетил/а още, тъй като има доста почивни дни тази седмица, но през следващите дни със сигурност ще си припомниш, когато всички учители те нападнат с тестове. Ето какво ще ти помогне да преодолееш стреса и се настроиш за новия режим след дългата лятна ваканция.

 

Промени постепенно ритъма. Малкото изминали учебни дни ти показаха на каква вълна трябва да се настроиш. Пробвай тези почивни дни да ставаш малко по-рано, за да не се стресираш наново, когато училището започне с пълна сила. Същото важи и за лягането. Постарай се да си лягаш по-рано, за да не ти е трудно след два дни.

 

Ангажирай се с мисли за училище. Замисли се за новите неща, които ще научиш през тази учебна година, няма как всичко да ти бъде интересно, но със сигурност има предмети, които обожаваш. Сети се за забавленията, които те очакват със съучениците ти, какви техники за преписване на тестовете прилагате (не, че преписването е хубаво, но всеки ученик поне веднъж в живота си преписва по някои труден за него предмет). Спомни си за извънкласните занимания или за спорта, който тренираш. Несъмнено има доста вълнуващи моменти от учебната година.

 

 

Разучи какво ще ти бъде необходимо. Освен есенната колекция в магазините за дрехи, проучи какви училищни пособия ще ти бъдат необходими. Най-вероятно през първите учебни дни учителите са ви информирали за учебниците, които ще ползвате тази година, също и за датите, на които ще се проведат входните нива. Използвай почивните дни както да се наслаждаваш на последните слънчеви лъчи, така и да преговориш материала от миналата година.

 

Организирайте сбирка на класа. Това със сигурност е добра идея. Излезте на кино или кафе, спомнете си някои забавни моменти от миналата година, посмейте се, разкажете си как сте прекарали лятната ваканция. Със сигурност така по-лесно ще се настроите за новата учебна година.

 

Ето и някои съвети за родители – възрастта между 14 и 17 години е много специална и е препоръчително да обръщате внимание на детето си. В този период, под въздействие на хормоналните промени, децата са податливи към състояние на депресия и стрес. Някои  от причините за тези състояния са несподелена любов, липса на приятели или насилие от съученици. Затова обръщайте внимание на настроението и държанието на детето си. Старайте се да му бъдете приятел, а не родител в тези ситуации, това ще увеличи доверието му към вас и то ще започне да ви споделя. Ако синът/дъщеря ви отказва да излиза с приятели, затваря се в себе си или има склонност към сълзи, значи има някакъв проблем. Оказвайте му/й подкрепа и при нужда потърсете помощта на психолог.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия