Последната година в училище и голямата дилема

2015-08-31 18:01:00
Последната година в училище и голямата дилема
Снимка: freedigitalphotos.net

В края на лятото всеки ученик започва да се подготвя за началото на учебната година. Дори да ти се струва, че има още много време до тогава, то ще излети доста бързо, ще се събудиш и вече ще е 15 септември. До тогава трябва да си набавиш дрехи, учебници, помагала, както и да прецениш какви странични занимания и частни уроци да посещаваш. Разбира се, най-трудно е на бъдещите абитуриенти, които трябва да изберат на къде да продължат в своя път в живота. Най-добре е да започнеш още от сега да мислиш какво ще кандидатстваш, къде, с какво искаш да се занимаваш, за да имаш време да се подготвиш. Подбрали сме няколко съвета за бъдещи абитуриенти.

 

Помисли за няколко университета. Повечето абитуриенти решават да следват висше образование и да продължат кариерното си развитие. Дилемата е голяма, какво да избереш. Колебаеш се между университети и специалности, решението е трудно. Разучи въпроса и помисли за няколко университета, в страната или чужбина. Така ще имаш по-голям шанс да те приемат специалността, която искаш.

 

 

Не мисли, че образованието определя на 100 процента бъдещето ти. Има професии, които няма как да работиш, ако нямаш такова образование, например лекари, медицински сестри, инженери, фармацевти и други. Но те са много малък брой в сравнение с другите, за които не винаги се изисква конкретно образование. В повечето случаи можеш да изкараш и магистратура в друго направление, което да ти даде нужната квалификационна степен в дадена област. Не знаеш какво ще бъде след 10 години, нито какво ще искаш да правиш тогава.

 

Послушай сърцето си. Вероятно получаваш упреци от хората около теб. Родителите ти настояват да учиш нещо, ти искаш друго, а приятелите ти те намират за вятърничев човек и не вярват, че можеш да постигнеш мечтите си. Учи това, което ти харесва. Родителите ти искат най-доброто за теб, но те няма да ходят на лекции вместо теб, нито на работа вместо теб. Затова се вслушай в съвета им, но не го приемай напълно.

 

Започни да се подготвяш от рано. Началото на учебната година е времето, в което трябва да помислиш за помагала, учебници и частни уроци. Сега трябва да избереш своята специалност и не се оправдавай, че има време. Имаш по-малко от година да учиш за кандидатстудентски изпити и матури. 

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия