Ценни съвети за каране на колело в градски условия

2015-08-26 15:47:00
Ценни съвети за каране на колело в градски условия
Снимка: iStock

Да караш колело е много готино преживяване, което всеки трябва да си доставя, когато има възможност. За съжаление, в България не са много местата, където има велоалеи, затова голяма част от колоездачите са принудени да карат по пътните платна и тротоарите. За да нямаш проблеми по време на карането на колело, е хубаво да знаеш някои основни правила:

 

Карай само по алеите или тротоарите – въпреки че в някои големи градове вече има велоалеи, те определено не са достатъчни, особено, ако искаш да стигнеш от точка А до точка Б. Ако ти нямаш цел, до която искаш да достигнеш с колелото си, може да използваш само велоалеите и парковете.

 

 

Да караш по тротоарите не е никак лесно, защото там има много пешеходци, дупки и счупени плочки. А и не бива да се пренебрегва фактът, че те са предназначени за хората, които се придвижват пеша. Ако искаш да ги използваш за придвижване, задължително се снабди със звънец, който да използваш при нужда, за да не бутнеш някоя заблеяна баба или хипер енергично дете, тичащо около майка си.

 

Намери си велодругарче – въпреки че колоезденето е индивидуален спорт, ще ти бъде в пъти по-приятно, ако го споделяш с някой приятел. Не е нужно да сте си супер близки, защото така или иначе няма как да си говорите постоянно, по-скоро е важно да имате еднакво темпо на въртене на педали и да сте горе-долу еднакво издръжливи.

 

Поддържай колелото си – ако нямаш възможност сам да си смениш гумата или да смажеш веригата, помоли приятел или отиди на велосервиз. Велосипедът е като колата, трябва да го водиш от време на време на профилактични прегледи, за да не си създадеш сериозни проблеми и току-виж спирачките ти откажат, докато се спускаш бясно по някое нанадолнище.

 

Задължително се снабди със светлини – ако не знаеш кога ще се прибереш или предпочиташ да караш вечерно време, когато е по-хладно и има по-малко хора и коли, то задължително трябва да имаш светлинки отпред и отзад. Има най-различни модели и съответно са на различни цени, дали ще се спреш на динамо или обикновен фар на батерии, зависи изцяло от теб.

 

Не консумирай алкохол – може да не шофираш автомобил, но пък караш колело, затова трябва да си в кондиция. Няма лошо да изпиеш една биричка в горещината, но не прекалявай, защото рискуваш да паднеш лошо и да се удариш или да не видиш някоя кола и да се озовеш под гумите ѝ.

 

Приятно каране! :)

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия