Няколко причини да караме колело по-често

Карането на колело е едно много приятно занимание, което, за съжаление, с времето става все по-рядко използвано. Велосипеди се карат предимно от децата през почивните дни, когато отиват със своите родители в някой парк, за да се разходят и порадват н

2011-05-31 00:38:53
Няколко причини да караме колело по-често
Карането на колело е едно много приятно занимание, което, за съжаление, с времето става все по-рядко използвано. Велосипеди се карат предимно от децата през почивните дни, когато отиват със своите родители в някой парк, за да се разходят и порадват на хубавото време. Но този начин на превозване има своите предимства, вижте кои са те:

1. Карането на колело влияе положително на вашето здраве - ако въртите педалите със средна скорост 15 километра в час, то за 60 минути ще изразходвате близо 450 калории. Карането на велосипед укрепва мускулите на краката и повишава вашата издръжливост и координация. Ако имате разширени вени, колоезденето е добър вариант за вас.  Когато въртите педалите на колелото вие движите доста бързо вашите крака, а по този начин кръвта във вените ви се движи по-бързо  и не се застоява.

2. Спестяват място - в днешно време в едно домакинство има средно по три автомобила - за двамата родителите и за поне едно от децата. Когато карате колело(при подходящи метеорологични условия, разбира се) вие не се съобразявате със задръстванията, не се изнервяте, докато си намерите място за паркиране - винаги ще намерите къде да заключите своя велосипед.

3. Пазите въздуха чист - въпреки че в последно време малко хора се интересуват от отрицателните неща, които правят на природа, защо и вие трябва да сте един от тях? Колоезденето е най-екологичният начин на придвижване. Годишно на земята умират близо 3 милиона души заради заболявания, които са свързани със замърсения въздух. Благодарение на хората, които се движат с колела, се спестяват около четвърт милиард долара от здравеопазването.

4. Евтино, здравословно, приятно - нормалните велосипеди са на достъпна за всеки цена, винаги има къде да бъдат паркирани, маневрени са, не вредят на околната среда и помагат на човек да свали излишните килограми от себе си, ако съчетае колоезденето с някоя диета.

5. Цената на бензина не ви е проблем - цената му постоянно се мени, като повечето пъти се качва все по-нагоре и нагоре. Но ако се придвижвате с помощта на велосипед, този факт по никакъв начин няма да ви притесни(въпреки че всеки знае, че покачването на цената на бензина влияе и върху цените на останалите продукти на пазара).

6. Карането на колело ви социализира - в големите градове доста от жителите се чувстват самотни, а карането на велосипед ви помага да срещате повече нови хора и да контактувате с тях. Ще намерите нови познати, нови приятели, нови теми разговор, ще общувате с интересни хора, ще се разтоварите - какво по-хубаво от това?

7. Колело карат всички - от бедни до богати - в развитите страни колоезденето не е присъщо само на хората, които имат ниски доходи, напротив, велосипеди карат хора от всички слоеве на обществото. И пак си личи кой какви финансови възможности има, защото има колела както за хора, които нямат много пари, така и за хората от буржоазията. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия