Как да отблъскваш негативизма от себе си ?

2015-08-25 14:31:00
Как да отблъскваш негативизма от себе си ?
Снимка: iStock

Излизаш навън да се видиш с приятел, който има проблем и иска да ти сподели, за да се разтовари. След един час обаче ти се чувстваш адски изтощен, неадекватен и буквално изсмукан. Възможно е в желанието си да помогнеш, да си поел цялата негативна енергия върху себе си. Това обаче има неблагоприятно влияние върху теб, затова трябва да се научиш как да се защитаваш.

 

Всеки човек изпитва различни чувства, когато си говори с приятел, който му споделя проблемите си. Някои изпитват съчувствие, други емпатия, а трети дори симпатия. Какво ще почувства човек в такъв момент зависи от характера му.

 

Ако изпитваш емпатия, то ти ще поемеш голяма част от болката и страданието на хората, които ти се оплакват, което може да ти попречи да ги разбираш правилно.

 

Има хора, които са способни да изсмучат цялата ти жизнена енергия, оставяйки те депресиран, огорчен и натоварен с бреме, за което имаш нужда от време, за да се отърсиш.

 

 

На всеки човек му е трудно да е постоянно в ролята на „кошче за душевни отпадъци”. Някои хора попадат в такава ситуация по случайност, други обичат да помагат, а трети сякаш привличат хората с проблмеми като с магнит. Ако си бил в компанията на човек, който постоянно се оплаква, знаеш каква негативна енергщия излъчва и колко е лесно тя да се пренесе върху околните.

 

Хората, излъчващи негативизъм, може да бъдат както тези, изпаднали във временна беда, така и онези, които си мрънкат по принцип. Без значение с представител на коя от двете групи общуваш, трябва да знаеш как да се защитиш от негативизма, който витае във въздуха.

 

Хубаво е да разбереш, че няма как всички хора да те харесват. Винаги ще има поне 30%, които по една или друга причина предпочитат да не общуват с теб. Те са склонни да се оплакват, че не ги разбираш, че си безчувствен, че често ги пренебрегваш и т.н. Глупаво е да хабиш енергията си за такива хора и да се опитваш да промениш мнението им за теб. Няма как всеки да те харесва, защото хората са различни и имат различни разбирания и цели в живота. Човек трябва да се научи да се обича такъв, какъвто е, да има самочувствие, да бъде самоуверен и да не се интересува прекалено много от мнението на хората.

 

Много е важно с какви хора дружиш, защото те оказват голямо вляние върху теб. Внимавай кого допускаш в живота си и се научи да отказват, без да изпитваш угризения. Също така е важно на кого и колко време отделяш. Когато прекаляваш с вниманието, ти даваш на този човек от своята енергия и време, които може да насочиш към нещо по-полезно за теб. Има много хора, които са упорити, притесняват те, досаждат ти и правят всичко възможно, за да ангажират вниманието ти със себе си. Едно е да се виждаш с някого и да го изслушваш по твое желание, съвсем друго е, когато вниманието ти е окупирано насила.

 

Препоръчително е от време на време да отделяш време само за себе си и да се зареждаш, но е добре това да става, преди да си се изтощил напълно. Когато прегориш напълно, вече е късно да си даваш тепърва почивка. Използвай свободното си време, за да отидеш на екскурзия, да отидеш на СПА с приятели, да отидеш на кино, масаж и като цяло да правиш неща, които са ти приятни и снемат стреса от теб. Създавай си ситуации, които те карат да се чувстваш добре и се заобикаляй с позитивни хора, които повишават настроението ти.

 

Трябва да осъзнаеш напълно, че заслужаваш да бъдеш щастлив, да имаш спокоен живот, изпълнен с много позитивни моменти и хора. Също така не бива да се притесняваш да отказваш, когато нещо не ти се прави. Не приемай и не оставяй лошото мнение на хората да развалят настроението ти и запомни, че не си длъжен да оправдаваш ничии очаквания.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия