Как да се охладиш през горещите летни нощи, ако нямаш климатик

2015-08-05 15:27:00
Как да се охладиш през горещите летни нощи, ако нямаш климатик
Снимка: iStock

Повечето хора нямат търпение да дойде лятото, за да ходят на море и по басейни. Но когато това стане те имат нов проблем - не могат да спят от горещини. Най-доброто решение за горещите летни месеци е наличието на климатик, който е нагласен така, че да подърржа идеалната температура за сън. Не всеки обаче може да си позволи такъв, затова трябва да намери други решения за летните горещи нощи. Слава Богу, има такива. Кои са те?

 

Охлади завивките си – може и да ти е хрумвало, но да не си посмял досега да го направиш. Съвсем спокойно може да вземеш завивките си и да ги сложиш за няколко минути във фризера, непосредствено преди да си легнеш. За да ги предпазиш от напояване с аромата на храната, преди това може да ги сложиш в найлонова торбичка. След известно време завивките ще се затоплят и няма да ти държат хлад цяла нощ, но поне ще ти помогнат да заспиш по-бързо, защото няма да ти е толкова горещо.

 

Спи като египтянин – как го правели те? Лятали си върху кърпа, напоена със студена вода, която ги разхлаждала цяла нощ. Нашият съвет е да намокриш чаршафите си и отдолу да поставиш дебела суха кърпа, която да предпази матрака ти от влагата, за да не го съсипеш.

 

 

Изстуди краката си – ако искаш да охладиш цялото си тяло, трябва да охладиш стъпалата си. Постави краката си в студена вода, непосредствено преди да си легнеш. Ако нощта е наистина гореща, може да станеш, да вземеш няколко бучки лед и да натриеш повторно краката си, преди да се върнеш в леглото и да си доспиш.

 

Купи си термофор – това е малка бутилка, която през зимата се пълни с гореща вода, за да те топли, а през лятото със студена, за да те разхлажда. Пълниш термофора със студена вода, поставяш го за няколко минути във фризера и го гушкаш в леглото. Със сигурност това ще е една ледена прегръдка, която ще те разхлади.

 

Охлади се – през лятото леденият душ е страхотно преживяване, дори за хората, които по принцип са зиморничави. Благодарение на ледената вода ще смъкнеш температурата на тялото си и дълго време ще се чувстваш чист и свеж.

 

Направи си течение – нужен ти е един вентилатор, който да поставиш срещу отворен прозорец. Леглото, на което спиш, трябва да е между вентилатора и прозореца. Другият вариант за течение е т.нар. „влажно течение”. Нужен ти е мокър чаршаф, който да окачиш пред отворен прозорец. Влажният вятър ще охлади стаята, в която спиш. Внимавай обаче, защото при тези методи има риск от изстиване.

 

Охлади пулса си – за да се разхладиш максимално бързо, са ти нужни пакетчета с лед или студени компреси на китките, лактите, врата, глезените, зад коленете и слабините. След няколко минути ще усетиш невероятно разхлаждане.

 

Пий достатъчно вода – ето, че и тук количеството вода е от голямо значение. Винаги пред лягане пий по една чаша студена вода, която да разхлади организма ти. През нощта тялото ти се дехидратира, защото постоянно се въртиш от жега и не можеш да си намериш място. Препоръчително е обаче да не пиеш повече от една вода преди сън, освен ако нямаш против да ставаш нощно време и да ходиш до тоалетна.

 

Избери си подходящо спално бельо – става въпрос както за спалния комплект, така и за дрехите, с които спиш. Завивките трябва да са памучни, като по този начин ще позволят на кожата ти да диша през нощта. Ако си от хората, които не могат да спят голи дори през горещите летни месеци, избери си нощница или пижама от памук, която да бъде достатъчно свободна, за да не те притеснява.

 

Смени си възглавницата - на пазара има огромно разнообразие от възглавници, но за лятото на теб ти трябва специална охлаждаща възглавница, която ще ти помогне да охладиш не само главата си, но и цялото си тяло.

 

Направи си климатик – да, няма да е като истинския, но е по-добре от нищо. Нужна ти е тавичка или плоска купа, пълна с вода, поставена пред вентилатор. Водните пръски определено ще те освежат.

 

Изгони гаджето – може да е малко грубо, но през лятото да спиш прегърнат с половинката си определено не е приятно изживяване.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия