Хората с по-ниски оценки в училище успяват повече в живота. Защо?

2015-07-17 15:56:00
Хората с по-ниски оценки в училище успяват повече в живота. Защо?
Снимка: iStock

Често носиш слаби оценки и у дома и родителите ти ти се карат, като ти казват, че това ще ти изиграе лоша шега след време, когато решиш да кандидатстваш. Понякога не им обръщаш внимание, но друг път се замисляш дали не са прави. Сигурно ще ти се стори странно, но отличните оценки определено не ти дават сигурност, че ще влезеш в добър университет и ще си намериш добре платена работа. Даже в последно време се наблюдава тенденцията хората, които са имали по-ниски оценки в училище и в университета, да се справят по-добре в живота. Защо се получава така?

 

Наслаждават се на живота – учениците, които имат по-ниски оценки, обикновено отделят по-малко време на уроците в сравнение с отличниците. По този начин те имат повече свободно време за купони и приятели. Те определено знаят как да се наслаждават на живота и са по-щастливи и успешни. Ако на интервю за работа се явят един усмихнат и забавен човек и един сърдит и кисел, работодателят ще се спре на първия, дори оценките му да не са впечатляващи. Никой не иска сърдитковци около себе си.

 

 

Познават добре трудностите – хората, които винаги са имали ниски оценки, знаят много добре какво е да се мъчиш с изпит, за който не знаеш нищо. Затова те не се спират пред нищо и бавно, но сигурно осъществяват целите си. Те са наясно с факта, че в живота се редуват хубавите и лошите неща.

 

Следват мечтите си – за да имаш успех, трябва да вървиш нещо, което ти доставя удоволствие. Не е нужно да работиш по специалността си, ако тя не ти доставя удоволствие. Захвани се с нещо, което харесваш. Така ще имаш мотивация да се учиш на нови неща и да се развиваш.

 

Знаят какво искат по-рано от другите – докато съучениците ти ходят на най-различни курсове, за да имат хубави оценки в училище, ти се занимаваш с това, което искаш. Искаш да си добър IT – самообучаваш се у дома. Искаш да си добър автомонтьор – често си под колата и научаваш нови неща от други автомонтьори.

 

Винаги намират най-простите решения – звучи иронично, но е факт, че хората, които ги мързи, винаги намират лесен начин да свършат работата, която им е възложена. Затова някои работодатели предпочитат да наемат мързеливци.

 

Добиват опит от рано – повечето момчета и момичета, които имат лоши оценки в училище, работят, за да си докарват доходи. По този начин те добиват опит от първа ръка, който ще им бъде много полезен след време.

 

Запознават се с много нови хора – докато отличниците учат ненужни предмети и уроци, тийнейджърите с по-слаби оценки ходят насам-натам и се запознават с много нови хора. В бъдеще това може да им бъде от голяма полза и те много добре знаят това.

 

Разбира се, в никакъв случай не ти казваме да се отнасяш несериозно към училището и да не си учиш уроците. Но, ако от време на време получаваш ниски оценки и нямаш само шестици, не се ядосвай. Оценките не са критерий дали животът ти ще е хубав или не, това зависи единствено от теб. 

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Kitty Bloom
преди 8 години

повечето момчета и момичета, които имат лоши оценки в училище, работят, за да си докарват доходи.не намирам връзка между доходите и необходимост да се работи и лошите оценки... доста повърхностна статия.

umri
преди 8 години

Тази статия има нулева аргументация и е много слабо написана, да не говорим за статистика или проучвания. Само излишното мнение на някой двойкаджия.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия