3 популярни заблуди относно дефиницията "истински приятел"

2015-06-23 16:59:00
3 популярни заблуди относно дефиницията
Снимка: iStock

Има много теми, изписани относно истинското приятелство. Някои хора твърдят, че да намериш истински приятел е по-трудно, отколкото да си хванеш гадже. И май има нещо вярно в това. Виж кои са трите най-известни заблуди, свързани с дефиницията „истински приятел“:

 

Истината – повечето хора твърдят, че истинските приятели казват истината. Винаги. Независимо от обстоятелствата. Като цяло е добре да се има предвид, че истината е нещо доста субективно и относително и в същото време може да се превърне в „оръжие за масово унищожение“. Хубаво е когато имаш човек до себе си, който винаги ти казва истината, но замислял ли си се, че обикновено това не е най-добрият ти приятел, а някой близък роднина? Майка ти, например? Това, разбира се, не означава, че приятелите ти трябва да те лъжат или да ти казват благородни лъжи, за да те предпазят. Добрият приятел не е този, който винаги ти казва истината, а този, който винаги ти казва това, от което имаш нужда – когато ти е разбито сърцето те утешава, когато имаш слаби оценки ти окуражава и т.н. Понякога истинският приятел трябва да ти каже истината (ако види, че гаджето ти ти изневерява, например), а друг път е по-добре да си замълчи и просто да те прегърне (когато имаш слаби оценки, защото не учиш, а не защото тестът е бил труден).

 

 

Услуги – има една сентенция, която гласи, че „истинският приятел е този, на когото може да се обадиш в 3 през нощта, за да му поискаш услуга“. Но дали това е наистина така? Замислял ли си се колко пъти ти се е случвало да помагаш на някой, който не ти е толкова близък? Или пък да нямаш възможност да помогнеш на човек, с когото си приятел от години? При първия случай това те прави добър човек, но не те прави приятел с нуждаещия се, а при втория – вие сте приятели, но това, че не си свършил някаква услуга, не означава, че си лош човек.

Истинският приятел се различава от добрия човек по това, че няма нужда да го помолиш за нещо, за да ти помогне. Приятелят предлага услугите си сам, когато види, че имаш нужда от него. Той е готов на всичко за теб, на всякакви добри, не когато бъде помолен, а когато се налага. Това може да не се случва всеки ден, но се случва в най-важните моменти. Ето това е истинският приятел!

 

В радост и тъга – обикновено хората се замислят за приятелите си, когато са тъжни. Когато човек е щастлив, той е склонен да прекарва свободното си време с най-различни хора. Но когато няма настроение, той има нужда единствено от верните си приятели, от хората, на чиито рамене може да поплаче. Може да разбереш дали един човек ти е истински приятел не само в радост и тъга.

Може да го разбереш и когато си заплашен и имаш нужда от закрила. Някои хора губят приятели, когато са на дъното, а други – когато са на върха. Сякаш е по-сложно да понесеш не чуждата мъка, а чуждото щастие. Затова истинските приятели са тези, които са до теб, както когато си в беда, така и когато си истински щастлив. Да, понякога може добрият приятел да ти завижда за нещо, но го прави благородно. Човещинка е. Хора сме.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия