Как да се справяш с нещата, с които се захващаш

2015-03-18 15:27:00
Как да се справяш с нещата, с които се захващаш
Снимка: thinkstockphotos.com

За да успяваш и да се развиваш, трябва да си уверен в себе си, но в същото време не трябва да се надценяваш и да се държиш високомерно. Доста често прекалено високото самочувствие пречи повече, отколкото помага. Трябва да се научиш да балансираш между увереността в собствените си възможности и знанията, които притежаваш.

 

Как да се държиш, така че да успяваш с нещата, с които се захващаш?

 

Признавай успехите на околните – много е важно да показваш на хората около себе си, че цениш това, което правят и уважаваш техните усилия. Няма значение дали харесваш колегите/съучениците си, когато има причина, хвали ги за техните постижения. Това ще им създаде мотивация да продължават да се развиват и ще ти бъде от полза след време, защото ще си оставил положителни впечатления у тях. Когато човек признава усилията и приноса на околните, той показва, че е екипен играч и не казва на черното бяло. В началото ще ти бъде трудно и сигурно ще го правиш лицемерно, защото знаеш, че ти е от полза, но с течение на времето ще свикнеш.

 

 

Позволявай да те критикуват – има хора, които не приемат конструктивната критика и не осъзнават колко много си вредят по този начин. От обикновената критика и нападките няма ефект, но ако околните ти казват нещата такива, каквито са и ти дават обяснение защо дразниш околните или защо не се справяш с нещо успешно, помисли върху техните твърдения и промени нещата, ако мислиш, че ще има ефект.

 

Развивай се – поставяй си цели и прави всичко по силите си, за да ги постигаш. Може да ти е трудно, може пътят да не е лек, но трябва да се мотивираш и да вървиш смело напред. Направи си план, нека стъпките са малки, но постижими.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия