Какви качества трябва да притежава един лидер

2015-03-16 18:01:00
Какви качества трябва да притежава един лидер
Снимка: freedigitalphotos.net

Има хора, които сякаш са родени за лидери. Със сигурност познаваш поне един такъв човек. Той е умен, интересен, умее да разговаря с околните и силно да им влияе. Притежава куп качества, а лидерството сякаш му е вродено и не представлява нищо трудно за него. Да, има такива хора. Какви качества трябва да притежава един лидер?

 

Визия. Няма да се учудиш, ако ти кажем, че един лидер трябва да има визия. Не очаквай да се превърнеш в лидер, ако изглеждаш непривлекателно или не се поддържаш. Идеята не е в красотата, колкото в излъчването и впечатлението, което оставаш. Трябва да умееш да се обличаш добре, да поддържаш тялото и духа си. Освен това не бива да забравяш и красивата усмивка. Усмихнатите хора са много по-харесвани.

 

Емпатия. Това е психологически термин, който означава способността за разбиране и съпреживяване на емоционалното състояние на човека отсреща. Емпатията е много важна, когато трябва да проявиш разбиране не само към приятелите си. Важно е да умееш да изслушваш, да дадеш съвет. Емпатията трудно може да се научи, тя е по-скоро умение, което може да се развие.

 

Интелект. Разбира се, че всеки лидер трябва да бъде интелигентен. Някои хора бъркат значението на думите умен и интелигентен, като ги смятат за синоними. Всъщност те са доста различни. Интелигентността се свързва с това колко бързо даден човек реагира в определена ситуация. Един лидер трябва винаги да може да вземе правилното решение при трудни обстоятелства, липса на време и много нерви.

 

Страст. Образованието и познанията в една област изобщо не са достатъчни. За да бъдеш лидер, трябва да правиш всичко със страст. Ако притежаваш плам, ентусиазъм и влечение към това, с което се захващаш, ще забравиш, че работиш. Тогава ще превърнеш хобито си в работа и то ще ти носи преди всичко удоволствие. Страстта към работата няма да ти позволи да се откажеш дори в най-трудните моменти, защото успехът за теб е важен.

 

Мъжество. Не бива да се страхуваш. Ако изпитваш страх и се колебаеш, няма да бъдеш добър лидер, а околните ще усещат слабостите ти. Трябва да си уверен в правотата и възможностите си.

 

Самочувствие. Не бива да пропускаш този важен фактор. Ако нямаш самочувствие, няма да бъдеш лидер. Трябва да се чувстваш уверен и способен.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия