Какви ползи ни носи владеенето на чужди езици

2015-02-12 13:04:00
Какви ползи ни носи владеенето на чужди езици
Снимка: thinkstockphotos.com

Да владееш чужди езици е предимство. В днешно време почти всеки знае английски език, а втори западен е нещо задължително, поне е изискване от голяма част от фирмите, които си търсят служители. Владеенето на два и повече езика е не само прозорец към света, но и подобрява паметта, увеличава концентрацията и намалява риска от проблеми с абстрактното мислене. Също така е доказано, че говоренето на няколко чужди езика може да забави с 4-5 години появата на симптомите на болести като Алцхаймер и старческа деменция. Кои са най-предпочитаните езици за изучаване?

 

Английски – вече почти няма човек, особено сред младежите, който да не знае поне малко английски. Той е един от най-влиятелните и модерни езици и се говори в цял свят. Английският език има широко приложение в бизнес сектора, образованието, науката, културата и изкуството. Той е много добра база, върху която може да се трупат допълнителни знания по други чужди езици. Също така английският е обявен за административен език на много общности и международни организации.

 

 

Немски – той е най-разпространен в Европа, което е нормално, защото Германия е най-голямата по територия и население на този континент. Немският се нарежда на трето място като най-предпочитан език за изучаване в света и вторият най-популярен след английския. Този език и официален за Люксембург, Австрия, Лихтенщайн и Швейцария. При голяма част от хората, които живеят в Дания, Източна Франция, Източен Берлин, Италия, Холандия, Чехия, Русия и Румъния, немският е майчин език.

 

Френски – това е най-изучаваният език в света след английския и се говори в цели 5 континента. Френският дава позитивни перспективи за кариерно развитие и научна дейност. Той е официален език в организациите НАТО, ООН, ЮНЕСКО, Международното движение на Червения кръст, Международна организация на труда, Съвета на Европа и др.

 

Испански – този език е подходящ за изучаване, особено от хора, които искат да научат и други чужди езици, произлизащи от латински като френски и италиански. Над 500 000 000 са хората, които говорят испански в Западна Европа и Латинска Америка. За повечето хора това е един от най-приятните за изучаване езици. Лексиката доста се доближава до английската и португалската, също така почти всички думи се пишат така, както се произнасят. Испанският език е много търсен в сферата на туризма.

 

Италиански – хората, които говорят този език, са над 98 000 000, като повечето от тях работят в сферата на икономиката. Статистиката показва, че мъжете и жените, които владеят италиански, успяват да се реализират успешно в изкуството, правото, бизнесът, програмирането, журналистиката, екологията, политиката и науката.

 

Китайски и японски – тези езици определено не са лесни за изучаване, но стават все по-търсени. Китай и Япония са страни, които имат проспериращи икономики. Най-успешните технологични производители в света се намират именно в тези региони. Все повече бизнесмени започват да изучават тези езици с идеята да покажат, че разбират езика на своите бизнес партньори и клиенти.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Дрън
преди 8 години

В статията има много неточности. Що се отнася до географията, грешката е, че се твърди, че Германия е най-голямата държава в Европа. Франция е по-голяма по територия. От лингвистична гледна точка, английслият език е най-неподходящ за основа, върху която да се "трупат... знания по-други чужди езици". На базата на кой факт е това твърдение? От кое семейство са тези езици? Липсва информация за португалския. След като говорите за икономика и влиянието и при избора на чужд език, трябва да вземете под внимание и икономиката на Бразилия. Добре е да споменете и някой от славянските езици, например руския. И тук има много какво да се пише. Успех другия път!


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия