Как да се научим да разбираме приятелите си

2015-02-15 17:14:00
Как да се научим да разбираме приятелите си
Снимка: freedigitalphotos.net

Обичаш ли да разговаряш с приятелите си? Те споделят ли ти тайните си, разказват ли проблемите, които имат, доверяват ли ти се за лични неща? Всеки човек има нужда от приятелско рамо, от хора, които го разбират, подкрепят и обичат. Приятелствата, които успееш да съхраниш сега, ще ти бъдат за цял живот и спомените от тийнейджърството ще бъдат най-ярките в живота ти. Приятелите са ценно и важно нещо, затова не бива да ги губим. Много хора се оплакват, че не срещат разбиране от приятелите си и че основният проблем е в липсата на диалог. Как да се научиш да проявяваш разбиране към приятелите си.

 

Изслушвай. На първо място трябва да се научиш да изслушваш приятелите си, когато искат да ти споделят нещо. Дори да имаш тежък ден, да си ядосан/а, да нямаш настроение или да не ти се занимава, недей да отказваш подкрепа на близък приятел. Изслушай какво иска да ти каже, дори да не можеш да му помогнеш със съвет, когато сподели, ще му олекне.

 

Предлагай помощта си. За какво са истинските приятели, ако не си помагат? Трябва да си готов/а винаги да помогнеш на приятел в нужда, дори това да ти коства много усилия. Когато видиш, че някой от близките ти хора не може да се справи сам/а, предложи своята помощ.

 

Не съди прибързано и не сравнявай със себе си. Много тийнейджъри правят грешката да съдят прибързано и да дават оценка и мнение без много да мислят. Когато при теб дойде приятел, който е се е събрал с бивше гадже и отново е наранен/а, няма смисъл да му/ѝ триеш сол на главата. Вместо това се опитай да дадеш съвет или поне да му/ѝ помогнеш да се разсее от случилото се. Не сравнявай със себе си, не казвай как е трябвало да реагира в такава ситуация. Случилото се е случило вече, трябва да се опиташ да помогнеш, а не да натякваш.

 

Опитай се да разкажеш сходна случка. Когато твой приятел ти сподели за проблем и иска съвет, опитай се да разкажеш за сходна случка, която си преживял и какво си направил. Недей да говориш назидателно, а просто кажи как би реагирал в дадена ситуация. Когато един човек разбере, че си преживял същото, каквото и той, определено ще те почувства по-близък.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия