Защо не бива да обръщате внимание на хорското мнение

2016-09-23 13:30:00
Защо не бива да обръщате внимание на хорското мнение
Снимка: freedigitalphotos.net

Влияете ли се от мнението на околните? Вероятно да, дори да не си признавате. Рядко се срещат хора, които изобщо не се интересуват какво мислят другите за тях. Истината е, че понякога „хорското мнение“ може да ни навреди сериозно. Съобразяваме се прекалено много, внимавате да не давате повод за клюки и се стараете да оставите добро впечатление у другите. Всъщност така вредите на себе си. Защо не бива да обръщате много внимание на хорското мнение?

 

Пътеводител. В миналото мнението на околните е било от изключителна важност. Ако поговорите с майка си или баба си, вероятно те все още вярват, че е много важно „какво ще кажат хората“. Така много хора се опитват да спазват „благоприличие“ и дори дават отчет, оправдават се на хора, които нямат нищо общо с тях. Така без да осъзнавате, вие започвате да живеете според чуждите правила. Това наистина е вредно, ако се съобразявате прекалено много с околните, няма да бъдете щастливи.

 

Така са ни учили. Вероятно много пъти семейството ви е напомняло, че е важно какво ще си помислят другите за нас. Така още от деца започваме да играем роли, за да се харесваме на околните. Дори да сме ядосани, да ни се плаче, ние се усмихваме. Когато не сме добре, твърдим, че сме супер. Крием тайни, слабости, несполуки, болка. Показваме съвсем друго лице. Някои хора крият дори гаджетата си, защото смятат за неприемливо съседите да ги виждат с тях.

 

Живеем по чужди правила. За да бъдат приети в обществото и да не дават повод за клюки, много хора са склонни да спазват чужди правила и норми. Някои жени признават, че не са щастливи в брака си, но не искат да се развеждат, защото ги е срам от хората. Така създават добро впечатление за сметка на собственото си щастие.

 

Къде е границата? Много е трудно да се определи такава. Дори външния ни вид се влияе от хорското мнение. Какво ли не правим, за да бъдем красиви, желани и интересни. Но може да се каже, че модата е един прекрасен аспект, в който можем да вложим пари и усилия. Но не правете грешката да живеете според чуждите правила и мнението на хората. Това ще ви направи нещастни. Бъдете себе си и знайте, че е по-добре да сте честни и да признаете, че ви е тъжно или сте се провалили в дадено начинание, отколкото да се правите, че всичко е наред.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия