Как да се държиш, ако си най-младият колега в офиса?

2014-12-19 19:01:00
Как да се държиш, ако си най-младият колега в офиса?
Снимка: thinkstockphotos.com

В днешно време все повече младежи постъпват на работа, още докато учат в университет. Малцина са тези, които могат да си позволят лукса да не работят, докато следват. Но какво е да бъдеш най-младият в офиса и какво да правиш, за да се впишеш максимално бързо?

 

Спечели доверието на колегите – нормално е в началото да те гледат подозрително, защото си си млад и не те познават. Бъди търпелив, спазвай стриктно работното си време, не прекалявай с обедната почивка и искай съвет, когато наистина имаш нужда от такъв. Покажи на колегите си, че си радостен, че си част от фирмата и имаш възможността да работиш заедно с тях.

 

 

Общувай правилно – в никакъв случай не бива да използваш неподходящи думи - такива, каквито си свикнал да употребяваш в ежедневието си. Подбирай внимателно думите си, когато говориш. Говори ясно и разбираемо и използвай делови език, ако има нужда.

 

Предлагай помощ – не само ти имаш нужда от помощ в офиса. Когато видиш, че може да помогнеш на някой колега, предложи помощта си. Няма значение дали става въпрос за работа или за лична помощ. Важното е да направиш впечатление на отзивчив човек.

 

Взимай участие в разговорите – не става въпрос за личните, а за тези, които са свързани с работния процес. Свежите идеи са винаги нужни и не е нужно да се дават само от опитните ти колеги. Това, че си нов в офиса, не означава, че няма да имаш най-добрата идея. Това, че участваш в разговорите, ще покаже на колегите ти, че се интересуваш от фирмата и имаш желание тя да се развива максимално добре.

 

Обличай се подходящо – ако не е наложен етикет на обличане в офиса, ти трябва да си наложиш сам. Не забравяй, че офисът не е същият като класната стая. В училище/университета може да си позволяваш по-ексцентрични дрешки, но на работа трябва да ходиш подходящо облечен. В никакъв случай не ходи с прекалено развлечени дънки, блузки с големи деколтета, къси полички и т.н.

 

Уважавай колегите си – не е нужно да харесваш всички хора, с които работиш, но трябва да ги уважаваш. Не прекъсвай, не възразявай и не критикувай околните, особено когато си нов и останалите нямат нужния респект към теб. Това държание само ще ти навреди и ще те превърне бързо в „черната овца” в офиса.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия