10 неща, които ти дава гимназията [част втора]

2014-12-01 15:28:00
10 неща, които ти дава гимназията [част втора]
Снимка: thinkstockphotos.com

За някои тийнейджърите гимназията е страхотно място, където си прекарват готино с приятелите и научават нови неща, за други обаче е истински кошмар и нямат търпение да свърши. Докато някои хора трупат опит в училище, други не успяват да го направят. Като всяко нещо и гимназията си има своите плюсове и минуси. Виж кои са нещата, които може и да не оценяваш, но след време ще разбереш: 

 

Излизаш от час, за да отидеш при сестрата – това е любимият номер на учениците, особено когато им предстои изпитване, а те не са подготвени. Може да ти се струва безотговорно това, но истината е, че доста учениците го използват като извинение. В училище имаш възможност да прекараш известно време в лекарския кабинет, докато не се почувстваш добре, т.е докато не свърши времето за изпитване или часът. Момичетата могат веднъж месечно да се оплакват от менструални болки и да прекарат известно време в кабинета, докато им отмине или пък да си отидат вкъщи, за да си почиват на спокойствие.

 

 

Празнуваш празниците в час – странно е да отидеш маскиран на работа, но е различно, когато си ученик. Тогава е много готино, защото голяма част от съучениците ти също са маскирани и се забавлявате както по време на час, така и в междучасията. Все пак не всеки ден може да видиш как Дявола, Хари Потър, медицинската сестра и т.н. седат по чиновете и учат нови формули по химия. Около Коледните празници атмосферата също е по-празнична – класната стая е украсена, някои ученици носят домашно направени сладки и изработват украса в часовете по трудово или час на класа.

 

Имаш извинение да не работиш много часове – повечето ученици не работят, но има и такива, които искат или трябва да изкарват допълнителни пари. Когато ходиш на училище обаче, може да кажеш на работодателите си, че нямаш много свободно време и да не прекаляваш с времето, прекарано на работа. След време, когато си в университет или завършиш, няма да имаш възможност да използваш това извинение, затова се възползвай от него максимално, докато е вярно.

 

Родителите ти се грижат за теб – докато си в училище, все още имаш възможност да разчиташ на майка си и баща си във всяко едно отношение. Не, че след време няма, но сега положението е доста по-добре – родителите ти дават пари, плащат ти учебниците и други разходи, готвят, чистят и т.н. Когато отидеш в университет, особено ако той не е в града, в който живееш, ще трябва да се грижиш сам за себе си и ще осъзнаеш, че това не е много лесно.

 

Следобедите/сутрините ти са свободни – училището ти заема половина част от деня, останалата ти е напълно свободна да правиш, каквото прецениш – може да ходиш на уроци, да спортуваш, да излизаш с приятели, да мързелуваш у дома. В университета не е така, защото ще имаш много лекции и упражнения и често програмата ти ще е от сутрин до вечер. С работата е същото – нормираното работно време е от 9 до 18 часа, така че ще имаш само няколко свободни часа на разположение.


Първата част от статията четете тук:

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
kitty97
преди 9 години

Най-голямото богатство от гимназията са приятелите!


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия