Какво да правиш, ако си аутсайдер в училище

2014-10-15 11:28:00
Какво да правиш, ако си аутсайдер в училище
Снимка: thinkstockphotos.com

Има хора, които лесно лепват етикет на околните. За някои не е нужно да те опознат повече, от малкото, което са видели, си съставят мнение. Други пък, са по-задълбочени в преценката си и държат да опознаят хората около себе си. Проблемът идва, когато се налага да общуваме с хора, които не ни приемат. Това действа наистина демотивиращо, особено в тийнейджърска възраст. За младите е много трудно и неприятно, когато биват отхвърлени от средата около тях – приятелите или съучениците.

 

Често се случва без видима и без конкретна причина един човек сякаш да бъде отхвърлен от околните. Така той се превръща в аутсайдера на класа, което е доста трудна роля. Какво да направите, ако класът ви не ви приема?

 

Не се отказвайте. Не сте обидили никого и не сте се държали зле, а изведнъж започват да ви отбягват, хората около вас спират да ви забелязват. Недейте да се отказвате. Опитайте се да върнете баланса. Ако сте направили нещо, с което да провокирате такова отношение, поправете се. Извинете се, ако сте обидили някого, покажете, че сте осъзнали грешките си.

 

Не спирайте да търсите контакт. Нормалната реакция е да се откажете от контактите си с тези хора, както и те са спрели да общуват с вас. Но не бива да правите това. Дръжте се приятелски и покажете, че имате качества. Не приемайте съдбата си на аутсайдер.

 

Помислете си къде грешите. Възможно е просто да не осъзнавате, че грешите някъде по пътя. Помислете си хубаво за възможни причини, поради които съучениците ви отбягват. Може би общувате грубо, създавате проблеми или по някакъв начин не се вписвате в класа.

 

Дръжте се приятелски, а не нападателно. Когато се взимат решения, които засягат целия клас, трудно има консенсус. Но все една група надделява и въпросът се решава. Когато сте на противоположно мнение, не го натрапвайте. Бъдете отзивчиви.

 

Дръжте се коректно. Бъдете част от колектива. Някои хора смятат, че да си част от колектива е обезличаващо. Всъщност не е. По този начин свиквате да работите с хора, които не ви допадат съвсем, отпускате се да давате идеи и да се съобразявате с чуждите. Бъдете коректни и не се дръжте подло със съучениците. Ако някой е избягал, не го издавайте на учителите. Помагайте на съучениците си, ако ви помолят  за помощ.

 

Бъдете позитивни. Никой не обича намусени хора. Усмихвайте се по-често и бъдете лъчезарни. Така имате по-голям шанс да ви харесат.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия