Как и кога негативните мисли могат да ти помогнат

2014-11-27 15:38:00
Как и кога негативните мисли могат да ти помогнат
Снимка: thinkstockphotos.com

В днешно време все повече хора и на все повече места проповядват да бъдем добри, да бъдем оптимисти, да се радваме на малките неща, които ни предоставя животът и усмивката да е често на лицето ни. Има хиляди хора, които са отделили години от живота си, за да изучават позитивното мислете, романтичната любов, щастието и т.н. - някои от тях са написали книги, които са станали хит на книжния пазар, а други се опитват да помогнат на хората да се чувстват добре с курсове и терапии. Но наистина ли няма място за негативните мисли, песимизмът и тъгата? Не са ли и те полезни по някакъв начин?

 

Всъщност са. На книжния пазар може да намериш книги, в които се говори за добрата страна на негативизма. В тях определено ще намериш доста интересна и полезна информация, която може да ти бъде полезна.

 

Да си прекалено щастлив и спокоен, всъщност не е нещо хубаво. Това често показва, че на теб не ти пука и нямаш цели, към които да се стремиш. Ти се носиш по вълните, без да се интересуваш къде ще се озовеш. Имаш живот, лишен от цели и това не те притеснява.

 

 

Истината е, че негативните емоции като тревожност и подозрителност, понякога са полезни, защото ти дават възможност да свият въображението ти и да обърнеш внимание на дребни детайли, които при други обстоятелства няма да забележиш.

 

Също така е доказано, че хората, които са склонни към депресивни състояния, забелязват повече подробности от останалите, особено в изражението на лицата на хората. Леко депресираните хора по-лесно усещат околните и знаят кога някой е фалшив и лъже. Щастливите хора не обръщат внимание на дребните детайли и поради тази причина често биват лъгани и манипулирани от недоброжелатели.

 

Може би не е толкова добра идея да се опитваме постоянно да сме усмихнати и щастливи. А и когато не си в настроение, най-вероятно искаш хората да знаят това, за да не те закачат излишно и да те ядосват допълнително. Набръчканото чело и сърдитият поглед ясно показват това.

 

Негативизмът е полезен и в работата. Той дава възможност на човек да не взима прибързани решения и да обмисли добре ситуацията.

 

Доста хора притежават т.нар „защитен песимизъм“. При него ти си представяш най-лошото, което може да ти се случи в дадена ситуация – да изкараш двойка на важно контролно, да скъсаш с гаджето, родителите ти да не те пуснат на дискотека и т.н. Това обаче ти дава възможност да премислиш ситуацията предварително и да си подготвен, ако се случи това, което си си представял. Така, хем няма да си изненадан от развоя на събитията, хем ще имаш предварително подготвени реплики, които могат да ти бъдат от полза.

 

Не забравяй, че всяко нещо си има своите положителни и отрицателни страни. Негативизмът е едно от тях. Не ти казваме да си постоянно начумерен и да не вярваш на никого, но е хубаво винаги да си имаш едно на ум и да не очакваш от хората прекалено много, защото рискуваш често да те разочароват.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия