Няколко неща, които трябва да научиш, преди да завършиш [част втора]

2014-10-29 12:59:00
Няколко неща, които трябва да научиш, преди да завършиш [част втора]
Снимка: thinkstockphotos.com

Защо повечето младежи се записват на университет? За да получат нови знания и да имат така желаната диплома. Но дали се случва точно това, което очакваме?

 

Истината е, че животът е най-големият учител и ни учи на уроци, които не се преподават никъде – нито в детската градина, нито в началното училище, нито в гимназията, нито дори в университета. Виж няколко неща, които трябва да знаеш, преди да завършиш:  

 

Имай свои приоритети – няма значение какви са те, важното е да ги имаш. Може да бъдат свързани с личния ти живот – да не правиш секс на първа среща, да не се обаждаш първа след скандал и т.н. Може да бъдат свързани с училище – да учиш редовно, да не се интересуваш от оценки, а от знания и др. Важното е да имаш такива и да ги следваш!

 

 

Научи се да се извиняваш – нормално е да правиш грешки до края на живота си. Безгрешни хора! В грешките няма нищо лошо, стига да си правиш съответните поуки и да можеш да се извиняваш на хората, които си засегнал. В началото може да ти бъде трудно, но с времето ще свикнеш и ще разбереш, че няма нищо страшно и срамно да се извиниш. Много по-грозно е да знаеш, че си сбъркал, но да не искаш да си признаеш.

 

Харчи парите си разумно – много е важно да управляваш добре бюджета си. Сега може да получаваш пари от мама и тати, но ще дойде времето, когато сам ще си ги изкарваш. В началото ще ти бъде трудно, защото ще имаш разходи, които не си свикнал да покриваш, но с времето ще свикнеш и с това. Важното е да знаеш с колко пари разполагаш на месец и да не харчиш повече, отколкото изкарваш.

 

Пътувай сам - повечето хора не биха отишли никъде сами, но е хубаво да се научиш да се справяш сам с живота. Хвани си нещата и замини някъде за 2-3 дни. Сигурно ще ти бъде странно, но ще видиш, че всъщност е много приятно човек да остане насаме със себе си.

 

Научи се да говориш пред публика - доказано е, че хората се страхуват много повече от говоренето пред публика, отколкото от смъртта. Странно, нали? Ако и ти имаш този проблем, хубаво е да се справиш с него, защото това ще ти спести много неудобни моменти в бъдеще.

 

Върши мръсна работа – това не означава да ходиш и да чистиш контейнерите, а да можеш да се справяш сам с всичко – чистене на тоалетната у дома, смяна на крушки, смяна на гуми, чистене на мястото пред входа и т.н. Никой не обича да върши мръсна работа, но се налага. Пък и е по-добре да разчиташ на себе си, отколкото да чакаш някой да дойде и да ти помогне.

 

Бъди информиран – хубаво е да хвърляш поне от време на време по един поглед на случващото се в страната и чужбина. Дори да не се интересуваш от политика и икономика, хубаво е да знаеш основни неща.

 

Опознай се – трябва да опознаеш себе си, преди да завършиш, за да си наясно що за човек си, какви потребности имаш и какво ще те направи щастлив на този свят.

 

Първата част от статията четете тук:

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия