Пътуване на автостоп - предимства, недостатъци и съвети

2014-06-19 14:40:00
Пътуване на автостоп - предимства, недостатъци и съвети
Снимка: thinkstockphotos.com

Пътуването на автостоп определено е приключение, което обаче може да бъде изключително опасно, ако не спазвате някои основни правила. Като всяко нещо и това си има своите предимства и недостатъци. Преди да разнообразите ежедневието си като отидете на изхода на града и вдигнете палеца си, научете кои са плюсовете и минусите на този вид пътуване.

 

Предимства.

 

Ще започнем с това, от което се вълнуват повечето хора – парите. Пътуването на автостоп определено е най-евтиният, а често дори напълно безплатен начин за придвижване. Не се натоварвате да шофирате, не се притеснявате къде да паркирате, не се съобразявате с графика на други превозни средства, може да спите, докато пътувате, а може и да консумирате алкохол, ако искате и имате подходяща компания за това.

 

 

Ако обичате да се запознавате с нови и интересни хора, това е идеалният вариант. Не се притеснявайте, че ще се озовете в колата на някой сухар, който няма да ви обели нито дума по пътя. Такива хора изобщо не спират на пътуващите на автостоп. Тези, които биха ви качили в автомобила си, са весели мъже и жени, които ще ви разкажат интересни истории и няма да ви оставят да скучаете през целия път.

 

Недостатъци.

 

Най-големият недостатък на този вид придвижване е липсата на сигурност. Не знаете дали този човек не е някой сериен убиец или изнасилвач. Дали няма да ви изнудва за пари или да ви посегне сексуално. Също така не знаете дали е добър шофьор и дали няма да кара рисково.

 

Когато се качите в чужда кола, ще трябва да се съобразявате с навиците на шофьора. Ако слуша чалга, а вие мразите поп-фолк, ще трябва да се примирите, но не е нужно да щракате с пръсти и да си припявате, за да се впишете в атмосферата. Ако не пуши, ще трябва и вие да забравите за никотина за известно време. Ако пък е страстен пушач, а вие избягвате местата, където се пуши, ще трябва да се примирите и да се умиришете на цигари.

 

Възможно е да ви отнеме 5-10 минутки, за да ви спре някой, но може и да повисите няколко часа на пътя. Това е въпрос на късмет. Затова си намерете място, където ще бъдете в безопасност, няма някой да ви сгази по невнимание, нито ще получите слънчев удар, защото ви е пекло слънцето в продължение на няколко часа.

 

Съвети.

 

Както вече ви казахме пътуването на автостоп ще ви донесе изключително много емоции, дори ще повиши адреналина ви, но не бива да пренебрегвате някои прости правила, за да стигнете невредими там, за където сте тръгнали.

 

 

Както знаете „По дрехите посрещат, по ума изпращат“. Ако сте се облекли прекалено неглиже и отдалеч изглеждате като скитници, не очаквайте някой свестен човек да ви спре. Трябва да сте облечени добри и да сте спретнати и чисти. Нощно време е препоръчително да сте с дрехи в ярки цветове, за да ви забелязват отдалеч и да не ви подминават хората, които биха ви качили. Може да си направите и табела с името на мястото, където искате да отидете. Така ще ви забелязват отдалеч и ще има по-голям шанс да ви спре някой, който отива на същото място.

 

Съветваме ви да скриете скъпите си вещи – бижута, часовник, мобилен телефон, таблет и т.н. Също така е добре багажът ви да ви бъде под ръка, за да може да си го вземете и да избягате, ако ви се наложи. Старайте се да запомняте номера и модела на автомобила, в който сте се качили. Никога не се знае какво може да ви се случи, докато пътувате с непознат.

 

Заговорете се с шофьора, но избягвайте прекалено личните теми. Това лято може да си говорите за Световното, за странното метеорологично време, за местата, където хората обичат да почиват и т.н. Има доста интересни теми, които може да обсъдите. Ако забележите, че той ви отговаря лаконично и с нежелание, прекратете разговора и престанете да му пречи. Явно не е в настроение за разговори.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия