Как да избереш какво да учиш?

2014-05-01 17:19:00
Как да избереш какво да учиш?
Снимка: freedigitalphotos.net

Скоро започват баловете, а малко след това и кандидатстудентските изпити. Някои университети приемат и с резултат от матура, имат и предварителна сесия. Това улеснява много кандидатите, които имат по-голям шанс да изкарат хубави оценки и да бъдат приети. Но преди да стигнеш до класиранията и приема, коя специалност да избереш? Сега ще ти дадем няколко съвета, ако все още се чудиш какво да избереш.

 

Първо трябва да се замислиш в коя сфера искаш да се насочиш. Понякога човек иска да смени рязко курса и от математическа паралелка в гимназията, например да кандидатства филология. Трябва хубаво да си помислиш коя сфера ти е интересна и защо. От там нататък се насочи към университети в България или в чужбина. Ако искаш да учиш извън страната, трябва да съгласуваш бюджета ти с родителите си.

 

Ако си решил да кандидатстваш в чужбина трябва да се ориентираш добре, когато става дума за университети. Помисли си в коя държава какъв бюджет ще ти бъде нужен, ще има ли как да си докарваш пари от почасова работа, къде ще живееш и дали университета е елитен.

 

Ако искаш да учиш в България, нещата са по-лесни от документална гледна точка. Трябва да си помислиш каква професия те влече. Какви неща искаш да правиш, с какво ти е наистина интересно да се занимаваш? Замисли се дали няма начин да получиш тези знания от някакъв допълнителен курс и има ли смисъл да прекарваш четири или пет години в учене на това?

 

 

Опитай се да си набавиш максимално много информация относно това има ли реализация за хората, които завършват. Интересувай се и помисли дали след няколко години, когато излезеш на пазара на труда, ще има работа за теб и колко добре платена ще бъде тя? Не се захващай с нещо, което знаеш, че няма да ти хареса, само защото професията е високоплатена. Няма как всички да са програмисти или лекари. Ако искаш да работиш за добри пари, не си мисли, че само някои професии са добре платени. Ако си добър в своята сфера и се развиваш, ще печелиш добре.

 

Не се захващай да учиш нещо, което няма да ти харесва, защото така лесно ще се откажеш и ще загубиш време с кандидатстване на ново или прехвърляне в друга специалност.

 

След като се насочиш, избери университет. Харесай няколко специалности, които са близки, за да имаш по-голям шанс да те приемат нещо, което те влече. Когато решаваш кой университет да избереш си помисли дали не е прекалено далече от родния ти град, елитен ли е, потърси мнения на вече завършили студенти и на такива, които все още се обучават.

 

Чуждото мнение. Хората около теб ще ти казват какво ли не и ще ти дават съвети. Родителите винаги са фактор, когато става дума за важните избори в живота. Не забравяй, че ти сам ще учиш това, което избереш и след години ти сам ще си работиш работата. Помисли си кой избор е подходящ за теб и не се предоверявай на околните.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия