Как да не отлагаме задачите си?

2014-02-28 12:01:00
Как да не отлагаме задачите си?
Снимка: sxc.hu

Всеки един от нас е имал онзи неприятен момент, в които знае, че има определено количество задачи, които трябва да свърши, но въпреки всичко така и не успява, тъй като мързелът побеждава волята и резултатът е едно непрестанно налагане. Най-много този ефект се забелязва при учениците, които отлагат домашни и уроци или пък служителите, които чакат последният момент, за да се справят със задълженията им.

 

 

Знаем колко неприятно е чувството да знаеш, че имаш несвършена работа, но сме чували и онова непобедимо вътрешно гласче, което нежно ни нашепва и успешно ни убеждава да оставим задачите за по-късен етап от време, поради което имаме няколко съвета, как може да се справите с този проблем.

 

Използвайте правилото на 15-те минути

 

Този метод е изключително успешен и веднъж пробвайки го, едва ли ще ви се случи отново да отложите нещо. Същината му се изразява в това ада си зададем въпроса "Задачата ще ми отнеме ли повече от 15 минути?" Чрез отговарянето на този въпрос ние несъзнателно се мотивираме да свършим досадното занимание, с аргумента, че ще ни отнеме само 15 минути, след които ще можем да мързелуваме на воля и да отделим време на нещата, които наистина обичаме.

 

Започнете с нещо малко

 

Осъзнаваме, че не всички задачи са реализируеми в рамките на 15 минути, но за всички други ви съветваме да започнете с нещо малко. Доказан факт е, че когато започнем да вършим нещо, ние набираме инерция и дори и да не сме планирали да свършим цялата задача, все пак го правим. Затова си намислете и планирайте да свършите малка част от задължението, като например да прочетете само първа точка от урока си. С изненада ще разберете, че вътрешно ще искате да довършите целият урок, тъй като ще осъзнаете, че ще спестите време, пък и всеки от нас мрази недовършените неща.

 

Намислете си евентуална награда

 

За повечето задачи нямаме особено голям стимул да ги свършим, а по-скоро ги чувстваме като някакво задължение, от което искаме да се отървем, именно това помага на мързела да ни победи. За да не се предадете и успешно да се справите със задачите си, ви препоръчваме да си намислите евентуална награда, която да си подарите, при успешно завършване на задължението. Например, позволете си да изгледате любим филм, или пък да излезете с приятели, но при условие, че си свършите задачите. Така ще имате реален стимул и лесно ще преборите мързелът.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия