Как да се пребориш с мързела?

2013-11-07 19:29:00
Как да се пребориш с мързела?
Снимка: http://www.freedigitalphotos.net/

Няма човек, който да не страда от мързел. Разбира се, някои в по-голяма степен от други. На всеки от нас му се е случвало да не му се занимава да си подреди стаята или да си разчисти бюрото, да си напише досадното домашно, което дори не е трудно или да свърши нещо, което са му поръчали родителите. Макар да сме на ясно, че тези задачи няма да ни отнемат много време и да нямаме друго за вършене, все ще си намерим оправдание за това да ги отложим.

 

Причините за мързела може да са най-различни. Навикът да не правим нищо или колкото повече мързелуваме, толкова повече ни се мързелува. Човек се отпуска и минава с извинението, че има нужда от почивка. Ясно е, че това оправдание ни е необходимо за да успокоим самите нас.

 

 

Замисли се колко пропуснато време си прекарал/а в мързелуване. Това е първата крачка за да излезеш от омагьосания кръг. Колко пъти си се измъквал/а от училище, защото ти се спи и не ти се става или не ти се ходи. Замисли се над тези неща и помисли дали не искаш да си по-активен/на? Трябва да се мотивираш. Ако правиш това, което ти харесва, ако учиш в училище, в което се чувстваш на място и имаш готини съученици, това си е чудесна мотивация да станеш по-сериозен/на към заниманията в клас и да научиш нови неща. Ако имаш възможност запиши се на курс по език или спорт. Така като знаеш, че ще ти е приятно, няма да си намираш оправдания да изпускаш часове. Особено спортът много помага за ежедневния тонус на организма и със сигурност ще бъдеш по-енергичен/на.

 

Направи си график със задълженията си и го спазвай. Спазвай програмата си в училище, а в свободното си време прави разнообразни неща. Спортувай, ходи на курс по нещо или школа, остави си ден за почивка, ден за излизане с приятели и семейството. Не се опитвай да си измисляш оправдания и да пропускаш уроци, училище или нещо друго, защото няма смисъл. Единствено лъжеш себе си по този начин. Старай се да не пренебрегваш училището и дори да не ти е до химия, физика или биология, опитай се да учиш уроците си и да си пишеш домашните. Със сигурност това ще се отрази на оценките ти.

 

Ограничи си времето, прекарано в интернет. Със сигурност прекарваш много време в интернет и по-специално в социалните мрежи. Няма лошо, но не бива да прекаляваш. На всеки му се е случвало да се замотае пред компютъра и да се усети, че са минали няколко часа, а реално не си свършил нищо, освен да разцъкваш профила си в някоя мрежа. Ограничи си времето пред компютъра. Пускай го за по час-два вечер и не прекалявай. Така ще имаш повече време за много по-забавни и интересни неща.

 

Не спи до много късно. Винаги се оплакваме, че не сме си доспали. Хубаво е да спиш по около 8 часа в денонощието, но понякога прекаляваме. Особено, ако си втора смяна, сигурно ти се е случвало да спиш до обяд и направо да отидеш на училище. Навивай си аларма за по-рано сутрин и ставай. Отначало ще ти бъде много трудно, но не се отказвай. Ще видиш колко по-дълъг ще е денят ти и колко повече неща ще можеш да свършиш. Събота и неделя също не се успивай много, така ще си изградиш навик и скоро няма да ти е проблем да станеш в 8 или 9 сутринта.

 

Постепенно ще свикнеш да ставаш по-рано, да не си губиш времето в това да не правиш нищо и ще усетиш как не отлагаш всяко едно нещо за последния момент, а се захващаш със задачата, тогава, когато е възникнала. Ще станеш по-активен/на и ще правиш нещата с лекота. Това не означава, че ще се изтощаваш прекалено и ще имаш само задължения, ами напротив, просто ще имаш по-подреден и интензивен делник и почивката ти ще е по-сладка.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия