Как да се предпазиш от опасността в интернет?

2013-11-10 11:00:00
Как да се предпазиш от опасността в интернет?
Снимка: http://www.freedigitalphotos.net/

Интернет е неизменна част от живота ни, постоянно си проверяваме пощата, профила в социалната мрежа, новините от деня и какво ли още не. Всеки от нас има регистрации в различни сайтове, а все по-модерните технологии ни дават възможност да влизаме в интернет по всяко време от телефона, таблета или лаптопа.

 

Трябва да знаеш, обаче че интернет крие опасности и най-уязвимите са децата и тийнейджърите.

 

Като за начало трябва да внимаваш какви сайтове посещаваш и да се пазиш от злонамерен софтуер. Според последни данни в България над 58% от лицата, ползващи интернет са попадали на вирус, който е унищожил информацията в компютъра им и е загубил време за отстраняването. Но вирусът е едно от най-безобидните неща, които могат да ти се случат в мрежата.

 

 

Хакнат профил. Доста неприятно, но се случва много често някой да хакне профила ти в социалната мрежа или електронната ти поща. Няма да ти е приятно, ако разбереш, че някой е комуникирал с приятелите и контактите ти без твое знание, присвоил е снимките ти или нещо подобно? Ако профилът ти в социалната мрежа е присвоен трябва да реагираш като помолиш приятелите ти да го докладват като откраднат. Така случаят ще бъде разгледан от администраторите и най-вероятно профилът ще бъде изтрит. Затова внимавай и слагай сигурни пароли, които съдържат малки, главни букви и цифри.

 

Никога не давай личните си данни в интернет. Не давай трите си имена, рождената си дата или ЕГН, защото това е изключително опасно. Трябва да пазиш личните си данни, за да не попаднеш на човек, който ще злоупотреби. Отнасяй се винаги с подозрение и не споделяй много за себе си в мрежата.

 

Данните от проучванията са стряскащи. От изследване, проведено сред ученици става ясно, че 72% от тях биха дали електронен адрес на непознат, 40% личен телефон, 36% снимка и 16% домашен адрес. Трябва да внимаваш с кого общуваш в интернет. Социалните мрежи са много лесен начин за намиране на нови приятели и интересни хора, с които общуваш, но не бива да добавяш непознати в контактите си или да им даваш лична информация.

 

Внимавай къде качваш свои снимки. Снимките от повечето сайтове могат да бъдат сваляни от потребителите съвсем спокойно. Сайтовете за запознанства също могат да са опасни, защото там сме склонни да споделяме много лична информация и лесно да се запознаваме с нови хора.

 

Друго опасно нещо са интернет срещите. Постоянно срещаме хора, които са намерили любовта на живота си в интернет, но не винаги всичко е толкова безопасно, колкото изглежда. Винаги има шанс да попаднеш на злонамерен човек, но в мрежата, това се случва много по-често. Случаите на пострадали от срещи с непознати, отвлечени, насилени и тн. са много и не са за пренебрегване. Важно е да бъдеш предпазлив/а и да не се доверяваш лесно на хора, които не познаваш.

 

Винаги е по-добре да намираш нови приятели в реалността, отколкото онлайн. Бъди разумен/на и не се доверявай лесно. А и в живото запознанство винаги има повече тръпка и е по-интересно и естествено, отколкото срещите от интернет.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия