Предлагат наказание за родителите, които не пускат децата си на училище

2013-10-27 18:10:00
Предлагат наказание за родителите, които не пускат децата си на училище
Снимка: sxc.hu

Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева обяви, че през 2012 година от училище са отпаднали 4500 деца, като само при 620 от тях е станало заради слаб успех. Причините за това са известни за всички - бедността, ранните бракове при ромите, липсата на мотивация при децата, че биха успели в живота, ако имат образование.

 

 

Тези потресаващи факти са я провокирали към интересната идея - родителите, които не пращат децата си на училище да бъдат "наказвани". Конкретното предложение било, въпросните наставници, които не пускат или спират преждевременно децата си от българската образователна система да бъдат задължени да полагат общественополезен труд и да нямат достъп до програмите за временна заетост.

 

Предложението е официално промотирано от Икономическия и социален съвет. Освен това, от там настояват да бъде спрян превода на готови пари за родители, които не пращат децата си на училище. С това предложение се има в предвид еднократната помощ в размер на 250 лева, които се отпускат за всеки първокласник. Според тях това нововъведение е необходимо, защото повече родители пускат децата си само за седмица, две на училище, за да могат да вземат парите и след това, въпросните ученици не се появяват в класните стаи.

 

Освен санкции Икономическия и социален съвет е обмислил и различни поощрения за стриктните родители.

"Те трябва да бъдат включени с предимство в бюрата по труда, да им се намира работа и тези родители може да получават даже бонуси от политики, които са свързани със социалното подпомагане" - заяви Такева.

 

Стипендиите на учениците също бяха обект на предложения, като се наблегна на формата, под която се дават парите. В тази връзка бе предложено, те да се отпускат, за да се осигурява транспорт и храна за децата.

 

Подкрепяте ли предложенията и колко от тях ще бъдат взети под внимание от правителството според вас?

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Blue_Boy
преди 10 години

Това е пълна глупост, родителите не са виновни, просто децата не ходят на училище. По-добре да се накажат учениците които не ходят.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия