EduPunk ли сте?

2013-10-19 12:28:00
EduPunk ли сте?
Снимка: Dreamstime

EduPunk е термин, който от сравнително скоро навлиза в интернет пространството и изключително добре успява да опише един особен вид хора. Английската дума служи за нарицателно на хора, които са образувателни пънкари или пънкари в образованието. Те се характеризират със самоинициативност и силно, логически и вътрешно обосновано желание да учат. За тях е важно ефективното учене, поради което не отделят внимание на начина, по който се сдобиват със знанията, стига той да бъде ефективен.

 

 

EduPunk хората се възползват от иновативните подходи за образоване, те не се ограничават до класните стаи. Знаят и се възползват от силата на книгите и опита на другите. Обичат интернет и безграничните му ресурси, които предпочитат пред скучните и често стари учебници, даващи не до там интересна и реална гледна точка, заслужаваща вниманието им.

 

Те са критични и умеят да изискват да получат най-доброто. Залагат на качеството, а не на количеството. Хората, спадащи към звучното определение, са фенове на неформалното образование и при всеки удобен момент се възползват от него - ходят по множество обучения и проекти, които развиват важни и полезни умения у тях и то един наистина забавен и приятен начин.

 

Те мразят стерилната и формална обстановка, при която важат множество правила и изразяването на личното мнение е сведено до минимум. Обичат да получават всички гледни точки и да имат материал за сравнение. Нямат любим метод за учене, защото в предвид задачата, която стои пред тях, те сами създават начина за най-лесно и бързо запаметяване на нужната информация.

 

За тях не е важно единствено да знаят информацията, а и как да извлекат реални ползи от нея. Имат поглед в бъдещето и конкретен план за развитието си, който не спират да следват. Поставят си ясни и постижими цели, които почти винаги успяват да изпълнят. Живеят щастливо и осъзнато, знаят как да се забавляват и всеки нов ден за тях е поредната възможност, от която са силно решени да се възползват.

 

EduPunk хората не отчитат географското положение, за тях няма значение дали ще учат в Харвард или пък няма да запишат в университет, но ще изгледат всички онлайн лекции и курсове на водещи университет, от които ще получат същото, а може би дори и повече знание. Те издигат в култ знанието и нищо друго няма значение. Не се подчиняват на стереотипи и оценяват хората по това колко знаят и как се изразяват, а не по това къде са завършили.

 

Е, след това подробно описание, как оценявате себе си? Вписвате ли се в категорията EduPunk?

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
i1n
преди 10 години

До StringTheoryPractici: Получаването на всички гледни точки, не значи приемане на истината за субективна. Просто имат достатъчно сиво вещество, че да преценят какво от казаното може да им е от полза, но това далеч не значи че трябва да се ограничат до написаното в учебниците. А относно картата, много добър пример, получавайки знание само от един източник, то ти имаш някаква представа за картата в общ вид, но запознавайки се с повече източни научаваш и детайлите - преките пътечки, които липсват на картата. Друг е въпроса, че за някой въпросния процес е труден и объркващ, точно затова не всички спадаме към една категория. :))

StringTheoryPractici
преди 10 години

"Те мразят стерилната и формална обстановка, при която важат множество правила и изразяването на личното мнение е сведено до минимум. Обичат да получават всички гледни точки и да имат материал за сравнение. Нямат любим метод за учене, защото в предвид задачата, която стои пред тях, те сами създават начина за най-лесно и бързо запаметяване на нужната информация."Който мисли така му липсва критическо мислене. Неутралната гледна точка е важна. Категоризирането на истината на обективна и субективна е признак за бъркане между картата (това, което е в главата ти) и територията (реалността; целта на картата е да опише реалността максимално точно).Прекалено подробно описание. Сигурен съм, че поне половината неща не важат за повечето от хората, които се идентифицират като EduPunk.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия