Как да подобрим паметта си?

2013-10-23 21:00:00
Как да подобрим паметта си?
Снимка: sxc.hu

В училище ти е скучно понякога, а предметите, които имаш всеки ден съвсем не съвпадат с твоите интереси? Трудно ти е да запомняш и понякога се проваляш на тестовете в клас.

 

Ние ще ти дадем няколко съвета как да подобриш паметта си:

 

Спи достатъчно. Здравият сън е изключително важен, особено в тийн годините. Ако системно не си доспиваш, освен че е нездравословно, ще станеш неадекватен и няма да помниш елементарни неща.

 

 

Храни се здравословно. Мозъкът има нужда от всякакви витамини и минерали, полезни мазнини и затова трябва да се храниш разнообразно и с много плодове, зеленчуци и храни, богати на фибри. Junk food отслабва тялото и ума, ограничи я до колкото можеш.

 

Когато си в час и имате скучен предмет, вместо да бягаш или да седиш със слушалки в час, концентрирай се и слушай какво говори учителят. Ако не разбираш нещо попитай и се пробвай да направиш някое упражнение сам. Установено е, че така човек много по-лесно запомня, щом веднъж е правил нещо. Така химичните уравнения или формулите по физика не изглеждат чак толкова непосилни.

 

Пиши си домашните. Да, досадно е, но така се усвояват знания. Отделяй вкъщи по час, два и ще ти е много по-лесно, отколкото да прочетеш половин учебник преди контролно.

 

Ако трудно се справяш с чуждите езици или пък искаш още нови знания в тази област слушай музика и гледай филми без субтитри на езика, който учиш. Така лесно се запомнят думи и изрази, а особено когато има мелодия, става несъзнателно запомнянето на новите думички.

 

Когато пишеш в тетрадката си, използвай цветни химикали или маркери, така мозъкът ти запомня цветното. Подчертавай си най-важното.

 

Мозъкът може да бъде трениран, също като мускул. Звучи невероятно, но е факт. Решавай кръстословици, судоку, учи нови езици. Ползата е доказана.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия