Дъвчете дъвка, за да подобрите концентрацията си

2013-03-11 09:44:00
Дъвчете дъвка, за да подобрите концентрацията си
Снимка: Dreamstime

Защо хората дъвчат дъвки? Някои от тях го правят, за да снемат стреса от себе си, други, за да притъпят апетита си, а трети по навик. Малко са хората, които дъвчат дъвка, за да премахнат остатъците от храна от зъбите си и да ги защитят, но още по-малко са тези, които са наясно с факта, че дъвката помага човек да задържи по-дълго вниманието си, съобщи Прес асосиешън.

 

 

Учените решиха да направят експеримент. Те проверили способността на доброволци да разпознават конкретни поредици от четни и нечетни числа, които им били четене в продължение на половин час. Доброволците, които получили дъвка, реагирали значително по-бързо и резултатите им били по-точни.

 

Резултати от предишни изследвания показват, че дъвката помага за някои познавателни способности. В това изследване акцентът паднал върху слуховата задача, която изисква участие на краткосрочна памет. Така учените установили със сигурност, че дъвката подобрява вниманието.

 

Първоначално двете групи доброволци се справяли еднакво добре, но след това тези, които дъвчели дъвка, показали по-добри резултати. Те успели да останат концентрирани много по-дълго време от останалите. Резултатите красноречиво показват, че дъвката помага да се съсредоточим върху задачи, които изискват постоянно внимание и концентрация.

 

Доказано е, че дъвченето на дъвка въздейства на поне осем области в мозъка.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия