Новото дуално обучение и проблемите на професионалното образование

2013-10-17 19:01:00
Новото дуално обучение и проблемите на професионалното образование
Снимка: sxc.hu

Все повече проучвания в страната показват, че броят на професионалните гимназии, които предоставят качествено обучение на родните ученици, е все по-малък, което води и до по-малък прием на деца и когато той е под минимума, се налага въпросните гимназии да бъдат затворени. За да не се получава този злощастен сценарии, Министерството на образованието планира да въведе дуално обучение в родните професионални училища.

 

 

Дуалното обучение представлява внедряване на повече практика в подходящите компании по време на гимназиалния курс. До момента в повечето училища има планирана практика в рамките на 1-2 години, плюс лятна такава. Според министър Клисарова това е крайно недостатъчно. Друг проблем, който тя вижда, е липсата на сътрудничество между училищата и компаниите. Позицията, която изтъкна Министерството на образованието, подкрепено и от правителството, е че самият бизнес трябва да е далеч по-заинтересован за развитието на учениците от професионалните училища, защото това са бъдещите кадри, с които само след няколко години ще им се наложи да работят. Ранната инвестиция винаги е по-печеливша и ефективна.

 

Всичко казано от министъра и Министерствто е безспорен факт, но няма как да се съгласим, че проблемът е само в бизнеса. Има проблеми на професионалното образование, които са в полето на действие на Министерството, но все още нищо не е направено по въпроса, дори не се и обсъжда, пък да не говорим, да се реши. Става дума за изключително оскъдните ресурси, с които разполагат училищата и то не по тяхна вина.

 

Говорим за липсата на учебници по професионални дисциплини, неактуални учебни планове, разминаващи се с реалността, която виждат учениците, когато отидат на практика, както и най-големият гаф на Министерството, а именно изпита за придобиване на професионална квалификация.

 

Нелогично е въпросният изпит да включва теми от предмети, които не присъстват в учебния план. Подозираме, че това се е случило, защото Министерството е прехвърлило задачата за изработване на конспект за съответния изпит на професионалните училища. Тук сме сигурни, че ще бъдем атакувани с множество аргументи, че е далеч по-ефективно професионалните училища да изработват въпросния конспект, но дори да приемем всички тях, няма как да не изникне въпросът - Не трябва ли Министерството да извършва контрол и проверка на конспекта, за да не се достига до вариант, в който изпитваме родните ученици на нещо, което не сме им преподали?  

 

Професионалното образование има доста проблеми, за които е нужно министерството да работи, а не просто да прехвърля отговорността на бизнеса. Надяваме се, че след като министър Клисарова заяви, че "правителството ни на първо място слага като приоритет образованието и в частност - професионалното" скоро проблемите ще бъдат решени и всички ученици, обучаващи се в професионална насока, ще бъдат доволни.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия