На колко години е най-лесно човек да научи чужд език?

2013-10-14 10:15:00
На колко години е най-лесно човек да научи чужд език?
Снимка: Dreamstime

В днешно време да не знаеш чужд език е все едно да си неграмотен. Вече почти не съществува професия, която да не изисква наличието на поне един език, различен от родния. Повечето родители са наясно с това и затова карат децата си да учат усилено още от малки.

 

Но кога е най-лесно да се научи чужд език?

 

 

Според учените човек възприема чуждите езици най-добре между 2 и 4-годишна възраст. През този период мозъкът може максимално да развива езикови навици, съобщи BBC. Резултатите от редица изследвания показват, че болестите, които предизвикват задръжки в развитието на речевите навици, трябва да бъдат диагностицирани и лекувани в ранен етап от живота.

 

Специалистите сканирали главния мозък на 100 деца с нормално развитие на възраст от една до шест години. Обект на тяхното изследване е била миелиновата обвивка на невронните влакна в мозъка, която започва да се формира с раждането. Според учените разпределението на миелина завършва на 4-годишна възраст. Това означава, че мозъкът е най-гъвкав на по-ранния етап от развитието.

 

Поради тази причина децата, които са се оказали в двуезична среда до 4-годишна възраст, стават двуезични. В този период от живота им мозъкът се развива най-бързо. Бебетата на 1 година притежават речников запас от 50 думи, а на 6 години – до 5 000.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия