Няколко начина, които ще ви помогнат да научите чужд език лесно и забавно

2013-04-05 16:15:00
Няколко начина, които ще ви помогнат да научите чужд език лесно и забавно
Снимка: Dreamstime

На някои хора много им спорят чуждите езици. Други обаче трябва да положат сериозни старания, за да знаят още един език, освен майчиния си. Най-често децата научават чужд език в училище, на курс или с частен учител. Първият начин е безплатен, но другите два са свързани с финансови средства, които всяко едно семейство може да си спести, ако детето положи нужните усилия.

 

Има най-различни начини, които ще ви помогнат да проговорите чужд език. Вижте някои от тях:

 

Пътувайте – трудно е да проговорите чужд език, като няма с кого да го упражнявате. Научете основните неща и отидете на екскурзия със семейството си или приятели. Така ще имате възможността да се упражнявате по цял ден и в най-различни ситуации. Едно е да си измисляте разговори в клас, съвсем друго е действително да трябва да се справите с възникнал проблем. В началото най-вероятно ще ви е трудно и ще се притеснявате, но с течение на времето ще се отпуснете.

 

 

Слушайте чуждестранни парчета – много хора са научили нови думи и изрази, благодарение на любимите си песни. Свалете си дискографията на вашите любимци и слушайте музика, когато можете. Опитайте се първоначално сами да си преведете текста, а ако не можете, потърсете превода в интернет. В началото може да ви е трудно да различавате отделните думи и изрази, но когато ги чуете няколко пъти и ги видите преведени, това няма да ви затруднява повече.

 

Говорете с чужденци – ако нямате възможност да пътувате, винаги може да комуникирате онлайн с някой чужденец. Така даже ще ви е по-лесно, защото ще имате повече време да помислите как да построите изречението си и ще ви е по-лесно да разберете събеседника си, виждайки нещата написани. Ако не сте от срамежливите, може да упражнявате произношението си във видео разговор. В крайна сметка няма от какво да се притеснявате, а и е хубаво човек да се запознава с нови хора от различните краища на света.

 

Гледайте филми – доста хора твърдят, че филмите и сериалите са им помогнали с научаването на полезни думи и изрази на чужд език. Гледайте любимия си сериал на друг език, без да ползвате субтитри. В началото ще ви е трудно да разбирате героите, но с течение на времето ще разбирате по-лесно какво си говорят. Може да не знаете значението на една дума, но когато тя бъде повторена няколко пъти в различен контекст, вие ще разберете за какво и кога се използва. Ако имате нужда, използвайте речник. Винаги може да натиснете „пауза“ и да проверите думата/израза, който не разбирате.

 

Намерете чужденец, който иска да научи родния ви език – много забавен и интересен начин за научаване на чужд език е комуникацията с човек, който иска да научи вашия. По този начин обучението ви ще бъде безплатно, интересно и полезно. Така хем ще научите нов език, хем ще бъдете полезни на някого, хем ще опознаете човека до себе си. Разбира се, ще ви трябва речник и търпение, но закъде да бързате?

 

Снимка: Dreamstime

 

Четете вестници, списания, интернет страници на чужд език – за да не си давате излишно парите за вестници, които не са на български, започнете да посещавате интернет страници на друг език. Така ще научите нови и интересни неща, които ги няма в нашите сайтове и ще упражнявате езика си.

 

Вземете си книга – ако ви е омръзнало да сърфирате в интернет или да четете новини, които не ви интересуват, вземете любимата си книга на чужд език и започнете да я четете. Хубаво е първите една-две книги да са ви познати, за да може да разбирате по-лесно написано, поне по смисъл. Подчертавайте си непознатите думи и изрази и ги извадете в тетрадка – речник.

 

Снимка: sxc.hu

 

Запишете се на курс – ако гореизброените неща не ви помогнат или смятате, че имате нужда от учител, запишете се на курс по свой вкус. Има голямо разнообразие от курсове – вечерни, дневни, сутрешни, съботно-неделни, интензивни, полуинтензивни, разговорни, онлайн. Изберете този, който ще ви бъде най-удобен, защото няма да научите езика, само защото сте се записали на курс и ходите от дъжд на вятър. Трябва да бъдете сериозни, последователни и мотивирани.  

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Miiimiii
преди 11 години

Много полезно! Браво!! :)


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия